TW
0

autofitxa
Em dic Francisco Soler, encara que em coneixen per Paco. Vaig néixer a un poble de la Comunitat Valenciana, a Aielo de Malferit, dia 11 de març de 1975. Porto l'oficina d'assegurances Santa Lucía de Maó, sóc delegat insular de la companyia. Sóc solter i m'agrada molt el futbol, córrer –de fet actualment m'estic preparant per a una mitja marató–, els bous i també la lectura. Des del mes de gener sóc el president del Centre Valencià a Menorca. Des que vaig arribar a l'Illa visc as Castell.

Des de quan resideix a Menorca?
Jo ja estava treballant en aquesta empresa d'assegurances quan em va sorgir l'oportunitat de venir aquí a Menorca. No m'ho vaig pensar molt. Quan m'ho van proposar vaig entrar a internet i en veure quatre coses vaig dir, vaja, que maco, serà interessant. Vaig recalar-hi fa una anyet, en concret dia 1 de març de l'any passat.

I és una estada temporal o amb la intenció de convertir-se en el lloc definitiu de residència?
En un principi m'ho vaig plantejar com una estada de pas, però cada dia que passa vas coneixent gent i et vas acoplant i aclimatant, i ara no m'importaria que fos per molts d'anys. Al principi no ho tenia tan clar, però ara ja sí. De fet havia estat a Palma i havia sentit a parlar de Menorca però mai havia vingut.

Com coneix el Centre Valencià i la Penya Valencianista?
Vaig contactar pel tema del futbol. Sóc un gran apassionat del València i un company em va dir que a Menorca hi havia una penya valencianista. Em vaig posar en contacte amb ells i amb Paco Perea, que és l'"alma mater", vaig començar a anar a les reunions i a col·laborar amb ells, fins que ara, aquest gener em van proposar ser el president. Al principi n'era un poc reticent, però allí tots arrimen el muscle i és igual qui sigui el president. A més, és un col·lectiu que organitza molts d'actes dirigits a donar a conèixer la cultura valenciana aquí a l'Illa, i a més et recorda a casa quan estàs amb ells. Però el primer motiu va ser el futbol.

Quina és la filosofia que us heu proposat assolir en aquest mandat?
Que la gent ens conegui, que la gent sàpiga què fem, que coneguin la cultura i la gastronomia valenciana i sobretot que més gent s'impliqui en el Centre. Apropar la cultura a Menorca, però també que la gent conegui d'on venim nosaltres.

Estem a pocs dies de les festes de Sant Josep, de les falles de València. Les viurà des de la distància?
Serà el primer any que no les viuré des d'allà. Hi ha una cosa diferent als altres anys, que és que en haver-nos tret el Canal Nou, no les vivim tant de prop. Abans si érem a fora, anàvem a casa a tota pressa per veure i sentir la mascletà que es fa des de dia 1. Això ho hem perdut. Ho notaré a faltar, ja que un està acostumat a viure-les cada any. Ara ja he decidit que no baixaré, però tens el cuquet de voler partir cap allà a viure la festa.

Des del Centre organitzeu una sèrie d'actes per aquests dies?
Vam començar fa unes setmanes. La setmana passada al Club Tennis Alaior es va fer un torneig de pàdel. Avui a les 11 es fa un torneig triangular entre Penya valencianista, madridista i barcelonista al pavelló esportiu de l'institut. També hi ha un concert la propera setmana. A la Fira del Camp tindrem una paradeta amb productes típics de València, a més d'elaborar una paella gegant per a unes 800 persones.