Portada del llibre

TW
0

L'Editorial Rotger, de Ferreries, ha publicat "Dos mil anys d'Església, quatre bisbes menorquins", un estudi biogràfic dels quatre menorquins que han merescut ser ordenats per a l'episcopat, com són Guillem Gonyalons Coll, Antoni Vila Camps, Manuel Moll Salord i Sebastià Taltavull Anglada. Es tracta d'un llibre d'acurada edició que, a més, representa l'inici d'una nova col·lecció, dirigida per Miquel À. Limón, que tracta sobre temes inèdits relatius a Menorca.

El doctor en Història i professor Miquel À. Casasnovas ha elaborat el perfil biogràfic de Guillem Gonyalons Coll (1642-1708), un frare agustí nat a Alaior que el 1699 va ser bisbe de Solsona. L'arxiver diocesà Marc Pallicer Benejam és l'autor de la biografia del ciutadellenc Antoni Vila Camps (1747-1807), doctor en Dret Civil i Canònic, que el 1798 va ser consagrat Bisbe de Menorca. El doctor en Història de l'Església, Guillem Pons Pons, ha traçat el perfil personal i pastoral del també ciutadellenc Manuel Moll Salord (1897-1972), doctor en Teologia, Filosofia i Dret, que el 1943 va ser bisbe de Tortosa, després d'haver estat durant uns anys bisbe coadjutor de la mateix diòcesi. Finalment, el periodista Miquel À. Limón ha redactat la síntesi curricular de la biografia de Sebastià Taltavull Anglada (1948). Nat a Ciutadella, Taltavull és el darrer menorquí ordenat per a l'episcopat i, des del passat 21 de març, és bisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de Barcelona.

Els tres perfils biogràfics dels bisbes Gonyalons, Vila i Moll responen a la tasca de recerca duita a terme per cada un dels seus autors, a partir de la consulta de fonts bibliogràfiques i documentals. Per la seva part, la biografia del bisbe Taltavull s'ha elaborat a partir d'una síntesi curricular, donat que la seva obra episcopal, començada encara no fa un any, no gaudeix de la necessària perspectiva històrica.

El llibre conté un pròleg a càrrec de Salvador Giménez, bisbe titular de la Diòcesi de Menorca, en què expressa el seu desig de que les biografies recollides en el referit llibre ajudin a fornir la idea de conjunt que mereix la història de l'Església de Menorca i de l'esperit de servei que l'ha distingida. A més, el bisbe Salvador assegura que les biografies dels quatre bisbes menorquins mostren a tots els cristians actuals un camí de seguiment del Senyor i una dedicació total a la seva Església.

Nova col·lecció

Per altra banda, "Dos mil anys d'Església, quatre bisbes menorquins" és el primer volum d'una nova col·lecció, anomenada "Llibres de la Terra", de treballs de recerca i de divulgació adreçats a la terra menorquina i als territoris amb els quals es comparteix cultura, llengua i arrels històriques.