Restauració. Judit Tur, Miquel Àngel Limón i autoritats diverses presentaren l’estendard a la població - Javier

TW
0

L'Ajuntament d'Alaior va presentar ahir la finalització dels treballs de restauració de la bandera d'en Barçola, estendard oficial del poble després de servir de mortalla del cadàver de Miquel Barçola i Cardona (1588-1644), senyor dels llocs de Binifabini, Llucatx i ses Coves, jurat clavari de la Universitat d'Alaior i comandant de les forces de cavalleria que van prendre part en el combat contra els pirates turcs de 1644.

Es troba en el pis superior de la Casa Consistorial, al costat de la figura del Llangardaix. La restauradora Judit Tur va aproximar el treball laboriós i la croada que ha viscut per recuperar l'emblema. Mitjançant una comparança amb l'anàlisi determinació de les patologies d'un pacient, Tur va ressaltar que "la pacient va entrar a quiròfan per tal de veure-li les ferides de guerra".

Se li va tensar la pell mitjançant cirurgia i després d'un tractament de bellesa, mitjançant tècnica japonesa, la pacient va estar enllestida. Per la seva banda, l'historiador Miquel Àngel Limón va voler deixar constància del mar de contradiccions i interpretacions per les quals ha passat el personatge, esgrimint tot un entramat de circumstàncies que així ho deixen palès. La intervenció s'arrodoní fent una semblança d'aquestes "inundacions i sequeres, marees altes i baixes de la biografia del personatge" que ara de nou es repeteixen amb els colors de l'estendard, "segueixen les rectificacions, ara groc, ara vermell". Afegí que "rectificar és de savis".

El batlle Pau Morlà apuntà que "la inversió en la recuperació ens serveix de record del passat, d'orgull en el present i de pedagogia per al futur".