Joan Estrada - D.R.B.

TW
0

Autofitxa
Em dic Joan Estrada i tinc 35 anys. Sóc de Sabadell, però vaig venir a Menorca fa tres anys per muntar un centre de busseig a Cala Torret amb el meu soci. El motiu: fer del nostre hobby, que es el submarinisme, la nostra professió. Sóc Dive Master, que em qualifica per supervisar activitats de submarinisme i guiar grups sota l'aigua.


Per què va renunciar a la seva "vida anterior" i va venir a viure a Menorca?

Tant el meu soci com jo treballàvem en el departament de vendes d'una multinacional nordamericana, i teníem tot allò que qualsevol pot desitjar. Fins que un dia obres els ulls i te n'adones que la vida no és això. Varem renunciar a poder adquisitiu i a un estatus social, però vam guanyar en qualitat de vida.

Com és Menorca des del punt de vista d'un submarinista?

No és el millor lloc del món per practicar aquesta activitat, sobre tot si comparem l'Illa amb altres destins com Hierro, o el Mar Roig, on darrera hi ha recursos i condicions òptimes per la pràctica del busseig, com poden ser reserves marines, temperatures d'aigua, o biodiversitat.
Menorca ha estat més coneguda pel turisme de barqueta i platja. Però per ignorància sobre els fons marins que hi ha, que són espectaculars.

Menorca es podria convertir en un destí a tenir en compte pels submarinistes?

I tant. La temperatura de l'aigua és perfecte. Ara estem a 17 graus dins l'aigua perquè ha estat un hivern fred i la primavera ha trigat a arribar, però normalment al juliol o l'agost estem bussejant a 25 ó 26 graus. A nivell de fons marins, sobre tot la zona sud, com l'illa de l'Aire, i tota la zona de Cap de'n Font, els fons marins no tenen res a envejar a d'altres llocs del món on es fan immersions.

Amb què es podria millorar?

Amb el tema de la fauna marina. No queda altre remei que proposar fer reserves marines. No descobreixo res nou. Si a superfície ja hi ha zones reservades, per què en el mar no?

Què té de particular el fons marí de Menorca?

Contrallums, roques foradades, contrastos amb posidònia amb sorra blanca, visibilitat espectacular, entrades de roques, pinacles, forats, túnels, etcètera. És molt divertit i per principiants i gent amb nivell mig és ideal. Per la zona que estem no trobem molta profunditat, però tampoc és necessari, perquè tant avall no hi ha tanta vida, i hi ha menys visibilitat. A més, la major part del públic que tenim és d'un busseig recreacional.

En submarinisme hi ha dues temporades també?

Malauradament ens veiem més condicionats per l'oferta hotelera i per la freqüència de vols, que per la temperatura de l'aigua. Seria totalment factible bussejar a l'abril, que l'aigua està a uns 14 graus i hi ha menys tràfic de barques. S'han encarregat, no sé ni perquè ni com, de reduir una temporada de sis mesos, a juliol i agost.