Joan Mercadal - JM

TW
0

Autofitxa
Em dic Joan Mercadal, som de Menorca, on vaig néixer al 1969. Tenc dos fills amb na Melisa Cabal, sa meva dona. Em vaig formar com a fotògraf a Barcelona on vaig anar per estudiar arquitectura. Des de fa casi quatre anys treballo com a freelance. Visc i tenc el meu estudi al camp, a prop des Migjorn Gran. La fotografia és la meva afició i el meu negoci, amb la meva web com a carta de presentació.

Des de maig fins a setembre d'enguany participa en quatre exposicions. Una d'elles, la de La Mola, és individual. Sentirem parlar aquest estiu de Joan Mercadal?
Esperem que sí i que sigui per bé! Enguany estaré bastant present a exposicions. Vaig començar amb la del 30 aniversari de Retxa, "Foto-al-vers" amb Photobloggers de Menorca, "Benaventurats" a Ciutadella, amb Sergio Vargas i Ita Pons, "Diari Fotogràfic" a La Mola del 12/6 fins a finals de setembre... També tenc previst tornar a participar a la Gran Migjornale i potser alguna coseta més que surti.

Quin tipus de fotografia li agrada més fer?
M'agrada molt fer fotos i faig quasi de tot, encara que me trobo més a gust fent reportatge, streetphoto, i alguna cosa de conceptual.

Ara qui més qui menys té una càmera reflex. Creu que tots els que tenen càmera "professional" avui dia saben com utilitzar-la?
Tenir una bona càmera és molt fàcil, només l'has de comprar. Aprendre a emprar-la tampoc és complicat, però la qüestió és saber expressar amb imatges. La càmera és només una eina de treball. Qui sap combinar tècnica amb creativitat és qui fa bones fotos.

Quin és el límit entre la informació i l'emoció en una imatge?
No sé si hi ha un límit, però jo me quedo amb les fotos que expressen, més que les que expliquen.

Tenint en compte que la xarxa s'ha convertit en un espai sense llei, on qualsevol pot emprar la informació que hi troba sense haver de donar explicacions a l'autor, internet és un aliat o un enemic per a la fotografia?
És el millor aliat junt amb la càmera. No estic d' acord en que internet sigui un espai sense llei, al contrari. Internet és compartir i aquesta és la seva llei. Les lleis canvien molt depenent del lloc i el moment en què et trobis, mentre que internet és global. Obre els espais i elimina fronteres. Qui no estigui disposat a compartir que no entri en el joc.

Quina és la foto que encara té pendent de fer?
Me queda tot per fer. El meu cap sempre dóna voltes.

Menorca inspira?
Sí, però no hem de caure en tòpics. Inspira Menorca i qualsevol altre lloc.