Visita. Un grup de figurants, perfectament vestits amb uniformes de l’època, escenifiquen la realitat de la duresa de la vida al castell al llarg del segle XVIII - Javier

TW
0

L'antic Castell de Sant Felip del port de Maó s'ha convertit, en tan sols tres temporades, en un dels reclams turístics més poderosos que posa en valor, com la Fortalesa d'Isabel II-La Mola, l'important patrimoni militar del que gaudeix l'Illa. I ho fa amb una sèrie de visites diürnes i a partir de demà també nocturnes que endinsen el visitant en ple segle XVIII en un recorregut, que es fa a la llum de quinqués, per les galeries subterrànies i places exteriors en les que constantment sorprenen escenes amb figurants, perfectament uniformats, que recreen la dura vida del castell temps passats.

El Consorci del Museu Militar de Menorca va impulsar la iniciativa del capità Javier Girona com un atractiu turístic distint i nou per sumar-lo a l'oferta cultural de Menorca que complementa el turisme de sol i platja. El coronell Francisco Riva va introduir dissabte la primera visita que es realitzà per professionals relacionats amb el turisme de Menorca, que en finalitzar valoraven molt positivament l'experiència.

Antoni J. Sintes, vicepresident de CAEB, declarava que "no em pensava que davall d'aquests terrenys hi hagués tanta obra feta. Felicito el Consorci pel treball realitzat, està tot molt ben cuidat i han posat en valor realment aquest monument. S'haurien d'emprendre iniciatives semblants amb altres monuments històrics que a vegades ni els menorquins coneixem".

Justo Saura, vicepresident de PIME, es mostrava igualment sorprès i interessat, "m'ha agradat molt la visita i crec que ha d'arribar més tant a la gent del poble com a tots els visitants. També s'hauria d'adaptar una visita per a escolars, les escoles no es poden perdre aquesta visita".

Maica Vila, directora de Viat­ges Sant Lluís, comentava al coronel Rivas: "He estat a molts altres castells i fortaleses de tot el món, com el Fuerte del Morro de Cuba, el Crac de los Caballeros de Síria, a Alepo i Jordània, i li puc assegurar que la presentació que vostès fan no té res a envejar a aquests altres llocs per molt espectaculars que siguin".

A la visita també hi van assistir un grup d'informadors turístics de la Fundació Destí. Tots coincidien en què la visita és altament recomanable, que a pesar de l'hora i quart passa molt ràpid, que no és gens avorrida i que realment et transporta al segle XVIII. Julià Crespí afegia que és "una oferta complementària única que no té comparació amb altres que es poden fer aquí. Té un encant especial, s'ha de donar a conèixer més".

El desconeixement de les visites nocturnes del Castell de Sant Felip és una sensació general que va amainant a mesura que el boca a boca i la promoció turística ho van donant a conèixer.

El Castell de Sant Felip, començat a construir el 1554, gràcies a la seva magnífica concepció i construcció, va convertir-se en enllaç estratègic de les comunicacions espanyoles, i després britàniques, durant més de dos segles. Carles III el va manar destruir, per la qual cosa tan sols queden les galeries subterrànies; tot i així, el seu valor continua sent dels més rellevants.