Presentació. La coordinadora de l’estudi, Marta Pérez, Vidal, Rieradevall i Carreras ahir a la seu de l’IME - Gemma Andreu

TW
0

L'Institut Menorquí d'Estudis a través de l'OBSAM i la Universitat Autònoma de Barcelona a través de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) desenvolupen a Menorca un projecte pioner dirigit a obtenir informació sobre consum d'aigua i d'energia i generació de residus a nivell inframunicipal relacionat amb l'ordenació urbanística i els usos del sòl dels nuclis turístics menorquins.

El projecte "Anàlisi dels usos del sòl i consum de recursos en nuclis turístics de Menorca" que es duu a terme en el marc d'un conveni de col·laboració entre les dues entitats per al desenvolupament de projectes de diagnosi ambiental, compta amb la participació activa de tres tècnics de l'OBSAM, un tècnic extern, un grup de quatre estudiants de final de carrera de la llicenciatura de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professor de la unitat de projectes de l'ICTA, Joan Rieradevall.

Aquest programa pilot es centra en cinc nuclis turístics amb la idea de poder ampliar l'estudi a la resta de l'Illa.

El projecte té una durada d'un any amb la previsió que el proper mes de febrer ja es tingui elaborat l'informe tècnic. De febrer a juliol, les parts implicades s'han dedicat a recopilar dades. Actualment s'està desenvolupant el treball de camp que duen a terme els estudiants de la UAB i que consta de l'elaboració d'un sistema d'informació geogràfica així com la realització d'enquestes a turistes allotjats en els nuclis turístics.

Segons va explicar ahir David Carreras, director en funcions de l'OBSAM, l'objectiu és poder cartejar informació sobre quant gasta un turista segons procedència, desplaçaments o allotjament, entre altres. En aquest sentit, Rieradevall destaca que "ens trobem davant un projecte ecoinnovador ja que "no només s'avaluen problemes sinó que a la vegada es proposen projectes de millora, el projecte enllaça turisme i medi ambient i probablement donarà informació de les oportunitats que tenen els nuclis per ser autosuficients".

David Carreras creu que es poden obtenir dades que cridin l'atenció. "Tal vegada descobrirem que el consum energètic per càpita en un hotel és menor que el de casa". Rieradevall assegura que el projecte podrà ser aplicat a altres zones de fora de l'Illa tenint en compte que "la informació referida al consum de recursos i generació de residus en nuclis turístics és inexistent.

Cal ressaltar que el projecte compta amb la col·laboració dels ajuntaments on s'està aplicant el treball de camp així com d'entitats del sector, com és el cas d'ASHOME. El Consell també ha manifestat el suport al projecte.