Joan Francesc Camps Serra - I.P.D.R.

TW
0

Autofitxa
Som en Joan Francesc Camps Serra, tenc 21 anys i som des Castell. Som seminarista i estic estudiant a València per ser capellà. Aquest estiu, els tres seminaristes majors de Menorca estem fent vida en comunitat al Seminari. Cada un s'està dedicant a una feina, i jo estic com ajudant a la Catedral, per a les visites turístiques que s'han posat en marxa.

Com definiria aquest servei de visites a la Catedral de Menorca?
Jo crec que és el resultat d'una feina que s'està fent des de 1987, amb la millora de la nau central i que està arribant al seu final amb la recuperació de la façana gòtico-neoclàssica. És un gran regal, una gran alegria per a tots els cristians i tota la gent de Menorca tenir aquest patrimoni recuperat i que tothom el pugui visitar.

Quin tipus de persones visiten el temple?
Ve tot tipus de turista. Tothom qui ve a Menorca, a Ciutadella, passa per la Catedral. És un monument que els mapes del Consell i l'Ajuntament marquen com a punt d'interès destacat. Venen menorquins, mallorquins, espanyols, anglesos, francesos, alemanys, portuguesos... Ve gent de per tot.

Quina és la part de l'església o l'objecte del museu que més atreu al visitant?
Jo crec que el que més atreu l'atenció són els vitralls i la llum que entra a la Catedral. És el que més impressiona. Després també pens que atreu la senzillesa que s'ha descobert ara a l'interior de la nau, que fa que no estigui massa carregada i que sigui més lluminosa.
Agrada molt la recuperació del gòtic antic.

Hi haurà un nou atractiu quan s'hagi rehabilitat la portalada principal...
Sí, les feines ja estan avançades i quan s'acabin permetran veure les portalades gòtica i neoclàssica. Serà un punt més per a la Catedral, i permetrà comparar els dos estils arquitectònics.

Què és el millor d'aquesta feina aquí a la Catedral?
M'agrada molt la relació amb la gent i estar aquí m'ho permet. Estem sempre xerrant amb les persones que vénen a les visites, i també m'agrada molt el tracte amb els companys de feina. Igualment, és una tasca que em permet ensenyar el que sé.

Quina és la peça del museu que més l'atreu personalment?
Un dels llocs que més m'agrada és la Capella de la Puríssima i la imatge de la Immaculada que tenim aquí. És una obra d'art preciosa, una talla molt polida, amb una cara molt ben definida de la verge, una dona senzilla.

Què és el més complicat de fer feina en un museu? L'aspecte idiomàtic tal vegada?
Amb l'idioma ens defensem un poc. Ho xerràvem amb els companys, que sortirem d'aquí parlant francès, alemany, italià. Però aquesta feina és molt agradable, no té majors complicacions.

A més de veure la Catedral, el turista també pot visitar el Museu Diocesà...
Sí, els visitants poden escollir entre diferents alternatives, i entre elles hi ha la visita conjunta a la Catedral, al Museu Diocesà i també assistir als recitals d'orgue.