Llums. Es talla la corona d’unes síndries petites, es foraden i a l’interior es col·loca una espelma. Després, tots junts van recórrer els carrers del poble - Gemma Andreu

TW
0

Ahir va tenir lloc a Alaior el plat fort del programa d'activitats de sa Fanalera, amb la creació de fanalets de síndria i l'actuació de l'espectacle Bejing Acrobats. Els fanalets de síndria era un joc popular a la primera meitat del segle passat, quan no hi havia televisió, ni quasi be ràdio i mai no passava un cotxe pels carrers del poble. En temps de síndries, s'agafaven unes síndries petites, es tallava una corona buidant-se l'interior, fent uns forats per seu voltant, moltes vegades figurant una cara i dintre d'ella escol·locava una espelma.

Els al·lots i al·lotes penjaven la síndria amb un cordill i passejaven cridant "Es sereno ha mort un moix...", imitant la tonada del sereno d'aquells temps que cantava les hores a les nits. La volta en fanalets per decenes de fillets i filletes va resultar ahir un espectacle vistós i simpàtic, acabant amb l'espectacle a càrrec de Vatua l'olla "Pujeu a la furgo".

Abans, dijous i divendres, per la tarda, es va organitzar pels carreres dels centre d'Alaior, un espectacle infantil amb l'actuació del grup General Bum Bum que va desfilar amb els protagonistes vestits en robes d'època i acompanyats de diversos canons, que disparaven petards i sons de cornetes mentre feien activitats d'animació. S'aturaven a punts estratègics per escenificar contes infantils. Va ser una intervenció organitzada per la Regidoria de Cultura i Educació de l'Ajuntament en col·laboració amb la Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil de Balears, que va convocar una gran gentada al seu voltant animant molt els carrers al seu pas.