TW
0

Autofitxa. Em dic Helena Muntaner Payeras, tenc 22 anys i sóc de Maó, tot i que ara visc a Barcelona. Quan acabi els estudis m'agradaria formar part d'alguna orquestra professional, però no descart exercir de professora. Els meus primers passos en el món de la música els vaig fer a l'Ateneu.

Amb vuit anys ja va començar a estudiar violí. D'on li ve la seva afició per aquest instrument?
Mon pare sona l'oboè des de fa molts anys. I a casa sempre hi havia música. Però em vaig apuntar a classes de violí per casualitat. Estava convençuda que volia ser flautista. Tot i així vaig anar a matricular-me i quan vaig arribar a casa li vaig dir a la meva mare que m'havia apuntat a violí. Encara no sé molt bé per què.

I des de llavors no ha parat d'estudiar...
No. A Menorca vaig cursar el Grau Elemental i la meitat del Grau Mitjà de Violí. Amb 18 anys vaig marxar a Barcelona i ara estic fent el Grau Superior al Conservatori del Liceu. Em falta un any per acabar.

Què va suposar per a vostè poder formar part del Conservatori del Liceu?
Em va fer molta il·lusió, però estava una mica impressionada. Saps del prestigi del centre i del renom dels professors i imposa. A més, hi ha molta competitivitat. Tot i així, m'hi vaig adaptar i he fet bones amistats.

Quantes hores diàries assaja?
Cinc al dia. S'ha de fer molta feina a casa. En realitat, hores de classe en tenim poques, unes set a la setmana.

Quins sacrificis li ha comportat el fet de dedicar-se a la música?
Quan era petita, que mentre els companys anaven al parc o a passejar, jo havia d'anar al Conservatori. Però quan les coses et surten bé, et sents recompensada.

Ha pensat què vol fer quan finalitzi els estudis?
Sí. M'agradaria poder treballar i alhora seguir formant-me. A Barcelona o allà on sorgeixi una oportunitat. De moment no he pensat en tornar a Menorca.

Quan es va iniciar en l'estudi de violí ja sabia que volia dedicar-s'hi a nivell professional?
Tenia molt clar que m'agradava la música i mai vaig descartar aquesta possibilitat, excepte una temporada que deia que volia estudiar Belles Arts. Però quan va arribar el moment d'anar fora a estudiar, vaig elegir aquesta opció.

Forma part de cap orquestra en l'actualitat?
Sí. Estic a l'orquestra del Conservatori del Liceu, a la de la Universitat de Barcelona i a l'Orquestra Simfònica de Joves dels Països Catalans.
A més, aquest estiu he format part de la Maribor International Orchestra. M'ho he passat molt bé perquè m'ha permès viatjar a països com Eslovènia, Sèrbia o Itàlia.

Amb quin dels escenaris en què ha actuat es quedaria?
Amb el Palau de la Música de Barcelona. És el millor lloc on he actuat. No em va decebre.