La malaltia de Lidia ha fet que ella i la seva mare es mirin amb lupa si hi ha gluten - Gemma Andreu

TW
0

Si alguna persona a Menorca coneix de prop la celiaquia, aquesta és Irene Pons Pons, de Ferreries. A la seva filla, de 17 anys, li van diagnosticar que era celíaca quan tenia 2 anys i des de llavors ella i la seva família han hagut de saber conviure amb la malaltia. De fet, la jove va ser una de les primeres menorquines a qui se li va diagnosticar la malaltia quan encara era poc coneguda, segons reconeix la seva mare.

Aquest fet va dur a Irene Pons a ser una de les persones impulsores de la creació, fa 12 anys, de la delegació a Menorca de l'Associació de Celíacs de Catalunya, de la qual és la delegada d'ençà la fundació.

Les persones celíaques tenen el que es coneix popularment com els budells prims, els falten vellositats i açò fa que siguin intolerants al gluten. Aquest és un component que duen tots els cereals excepte l'arròs i el blat d'indi ("maíz").

Els celíacs no poden menjar els aliments que tenen gluten, és a dir, tot allò elaborat amb farina de blat, com les pastes i les pizzes. No obstant, molts aliments que no haurien de tenir aquest component, el duen emmascarat. És el cas d'algunes patates fregides, iogurts, xocolates o pernils, entre molts d'altres elaborats amb subproductes amb gluten.

Irene Pons afirma que en els últims anys, amb el reconeixement de la malaltia, han aparegut productes especialment indicats per a celíacs, que es venen a botigues especialitzades, com herboristeries i dietètiques; així com els supermercats cada vegada incorporen línies de productes sense gluten.

"Quan la filla era petita havies de mirar molt prim a l'hora de comprar. A l'Illa no podies trobar productes sense gluten i els havia d'encomanar a la Península o dur-los fent viatges", explica.

De fet, Irene Pons es pot dir que és una especialista en les etiquetes dels aliments. "Abans no duien cap informació, ara, de cada vegada més venen més detallades, el que ha estat un alè per als celíacs i les seves famílies".

Però el que sí pot representar un problema per als celíacs és sortir a menjar fora de casa. Aquest inconvenient poc a poc va canviant, segons assenyala, degut a que ja hi ha cinc restaurants a l'Illa que han elaborat menús adaptats per a celíacs amb l'assessorament de l'associació.

Tenir cura de l'alimentació és importantíssim, segons Pons, per a les persones afectades de celiaquia. El celíac pot néixer amb la malaltia o desenvolupar-la al llarg de la vida. Com es detecta? La representant dels celíacs a Menorca explica que els símptomes depenen de cada persona. Tenir anèmia, falta de ferro, endarreriment en el creixement o diarrees en són alguns, que poden manifestar-se de forma aïllada o tots a la vegada.

"La manera de diagnosticar amb seguretat la malaltia és fer una biòpsia al budell prim", assenyala. La malaltia pot ser diagnosticada a qualsevol edat.

Per oferir major informació als afectats sobre l'alimentació, l'associació ha convidat a un especialista, Vicente Varea Calderón, gastroenteròleg de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, qui oferirà la xerrada "És necessari que la dieta sense gluten sigui estricta".

L'acte tindrà lloc aquest dissabte, dia 5, a les 17 hores al Local Sòcio-Cultural de Ferreries. La conferència va adreçada a qualsevol persona interessada en la malaltia celíaca i la dieta sense gluten.