Des de petita, Francina Moll es va veure atreta per la música, fet que la va dur fins a Londres - DM

TW
0

La menorquina Francina Moll (Ciutadella, 1990) estudia violí a Londres des dels setze anys. Després d'iniciar-se a la Purcell School of Music va accedir al Royal College of Music, on actualment està cursant el tercer curs dels estudis superiors, amb la russa Natasha Boyarsky com a professora.

Ara, Moll arriba a Menorca per actuar amb l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca el Dia de Balears, tot just després d'haver participat en un concert a la Saint John's Church de Notting Hill, amb el seu Dukas Trio, junt amb la pianista japonesa Akiko Tominaga i la clarinetista de New Castle, Rachel Chesney. Una actuació en què van interpretar "Histoire du Soldat" d'Igor Stravinsky.

Artista del mes
La Talent Unlimited, una organització que promociona joves músics, s'ha fixat en les aptituds de la jove ciutadellenca i l'ha escollida artista del mes. Aquesta entitat ha elaborat una pàgina web sobre la violinista, amb la seva biografia, una entrevista, fotografies i un calendari amb les properes actuacions. Es tracte d'un recurs que utilitzen molts músics i que ja ha servit perquè li facin arribar diferents propostes i projectes.

Per altra banda, Moll ha estat seleccionada per participar a la XIV edició del Concurs Cicle de Primavera, convocat pels Col·legis Majors de la Universitat de Barcelona. Allà, el proper 28 de març, Moll tocarà peces com "La folia" de Corelli, "Playera" i "Introducció i Tarantella" de Sarasate, o la sonata "Divertisment" en tres moviments de Grigory Fried.

Família de músics
Els darrers temps, l'experiència familiar a Londres s'ha ampliat amb l'arribada de la seva germana Margalida, qui acaba de començar els estudis superiors de piano al Royal College amb Ruth Nye. Anteriorment, la germana menor de la família havia estudiat a la Menuhin School of Music amb Marcel Baudet.

L'arribada de Margalida a Londres ha permès crear un quartet. Està integrat per espanyols que estudien a la capital anglesa, entre ells, les dues germanes menorquines. Interpreten peces com el Quartet de piano de Mozart en Sol menor, o el Quartet de Brahms. Ara, aquest conjunt prepara la seva participació al concurs de Joventuts Musicals d'Espanya.

Però l'actuació més immediata és la d'aquest vespre a l'església del Socors i de demà al Teatre Principal amb l'OCIM. Francina Moll reconeix que "estic molt contenta per tenir aquesta oportunitat", perquè "és un gust poder tocar a la nostra ciutat i gaudir del que hem après". A més, Moll valora molt el fet de poder compartir escenari amb el violinista solista Alexander Sitkovetsky i el director i viola solista Maxim Rysanov. "Que vinguin a l'Illa a compartir la seva música és tot un luxe", assegura.