TW
0

Àgueda és una jove que treballa a un dels tallers de bosses de plata que a principis del segle passat funcionaven a Alaior. Als seus quasi 20 anys viu de primera mà la revolta obrera protagonitzada el 1912 per les seves companyes bosseres, potser una de les primeres vagues protagonitzades per dones a l'Illa. Les treballadores del sector van alçar la seva veu per reclamar millores salarials i millors condicions de feina en una societat que despuntava en el creixement industrial sense complir tots els deures amb les treballadores. El fil conductor tampoc no està exempt de la presència de l'amor i el desamor, elements presents a qualsevol vida real.

La història correspon al relat "El portamonedes de plata". És una narració curta en que les protagonistes són les dones, l'autora és una dona i ha guanyat un premi amb nom de dona. Pilar Vinent Barceló (Ciutadella, 1960) és l'artífex del relat que ha merescut el segon lloc del XVII Premi Frederica Montseny de narrativa convocat per l'Ajuntament de Manlleu i que s'entrega en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona. En aquesta edició el guanyador ha estat Jordi Portals amb una obra sobre la vida i obra de Simone de Beauvoir. Pels interessats, "El portamonedes de plata" es pot llegir a la web de l'Ajuntament de Manlleu.

No és l'únic premi literari que Vinent ha rebut recentment. El desembre va obtenir el Premi Ciutat d'Eivissa de narrativa infantil amb "La tortuga de Binirraïmet", un conte que transmet els valors de la solidaritat, de saber superar les diferències i les discapacitats. En aquesta ocasió, el guardó està dotat amb 2.500 euros i l'Editorial Mediterrània publicarà el conte amb motiu del Dia del Llibre.

Aquests dos guardons literaris obtinguts en poc temps de diferència premien la incipient trajectòria de Pilar Vinent com a autora, tot i haver-se engrescat en la creació literària en la maduresa. "Sempre m'ha agradat llegir i escriure, però fins ara no havia tingut el temps necessari per a dedicar-m'hi a consciència, amb empenta i convenciment. Ara que les filles són grosses, he trobat el moment de dedicar-me al que més m'agrada i me resulta més gratificant", comenta, tenint en compte les circumstàncies familiars d'una dona casada i mare de tres filles. La passió de Vinent pels llibres, la lectura i les lletres arrenca de l'infantesa. "Des de petita sempre deia que volia ser escriptora, tot i que no sé si ho aconseguiré mai", afirma.

La seva feina com a assessora lingüística en el Consell insular de Menorca d'ençà 1983 li permet treballar entre lletres, tot i que la feina és molt tècnica i mecànica, al contrari de la creació literària. Va ser finalista el 2008 dels Premis de Narrativa 9 de Juliol de l'Ajuntament de Ciutadella i forma part del jurat del Premi de Narració Curta "Illa de Menorca", convocat per Editorial Menorca, el Consell i Sa Nostra.

Després de les dues alegries literàries aconseguides, Pilar Vinent, qui ostenta la presidència de l'Agrupació Musical de Ciutadella, no vol quedar aturada com a escriptora. Avança que pel cap li roden idees i projectes. "Tenc històries encaminades, però encara estan obertes", explica. Vinent és d'aquelles escriptores que quan escriu un relat i es sent personalment satisfeta del resultat, li agrada compartir-lo amb els lectors. L'autora de Ciutadella té preferència per la novel·la històrica, i fa poc ha llegit "Els herois de la nit", de Josep Maria Quintana. El relat premiat, "El portamonedes de plata", és també una narració històrica que se li acudí escriure quan descobrí els fets de la vaga protagonitzada per les bosseres d'Alaior, a principis del segle passat. De fet, els esdeveniments protagonitzats per les obreres menorquines tenen prou força literària per construir una bona història, en la que no manquen l'amor i les decepcions amoroses, de la mà de la joventut de la protagonista, n'Àgueda. "La història i el marc social són diferents a la situació actual de les dones treballadores, tot i que hi ha el risc de que la incidència de la crisi econòmica pugui incidir en la pèrdua dels drets aconseguits", aventura.