Processó. Sortí de l’església de Sant Miquel, arribà al port i, sense pujar a la barca, el batle i el president de la Confraria de Pescadors feren l’ofrena floral en record dels pescadors difunts - Paco Sturla

TW
0

A mitjan capvespre, el cel de Ciutadella s'enteranyinà, i el vent de nord començà a bufar. Era un mal context per a un dia com el d'ahir, en què la ciutat estava disposada a sortir a la mar per a lloar la Mare de Déu del Carme. I efectivament, els mals presagis es compliren, i la processó només pogué transcórrer per terra.

A les set i mitja del capvespre començava a l'església de Sant Miquel una eucaristia en record dels pescadors difunts. Acabada la celebració, del temple sortí la processó, acompanyada per la Banda de Música de Ciutadella i per nombroses autoritats, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme engalanada amb flors blanques portada a espatlles per quatre pescadors. Davallà per la Costa de Capllonc, i des d'allà es dirigí fins a l'antic moll comercial. Pel camí, ja eren molts els qui anaven fent córrer la noticia: "No sortim a la mar". Alguns s'ho agafaven amb sorpresa. "Mai no sortirem un dia com avui", deien. Altres ho entenien. "Amb el vent que fa, la mar pica ben fort fora del port", asseguraven. La decisió final la prengué la Confraria de Pescadors, assessorada pel Capità Marítim. "Hi ha massa gent, i s'ha de prioritzar la seguretat", explicaven.

Molta gent esperava dins les seves barques, engalanades com marca la tradició. També es podien veure moltes persones que contemplaven la processó des del mirador de la plaça des Born, el Camí de Baix, el Passeig Marítim i l'aparcament de la ja antiga estació marítima. Pogueren veure passar la processó i la Mare de Déu, però no les barques com sortien del port. Algunes arrancaren els seus motors i feren una petita volta dins el port, entre elles una 'golondrina' carregada de gent.

La processó culminà quasi davant l'estació marítima, on el vicari general de la Diòcesi de Menorca, Rafel Portella, pronuncià una pregària en record dels pescadors difunts. A continuació, el batle de la ciutat, José María de Sintas, i el president de la Confraria de Pescadors de Ciutadella, Josep Caules, llançaren una corona de flors al mar. Després de l'ofrena, la Mare de Déu del Carme tornà a pujar a espatlles dels quatre portadors, que enfilaren el camí de tornada cap a l'església de Sant Miquel, mentre el vent de component nord seguia bufant i refrescant l'ambient. Els curiosos que contemplaven la processó des del Passeig Marítim o el Camí de Baix tornaren a casa. Aquest any, no pogueren veure les barques navegar.