Acte. Els néts de l’armador del "Manuel Bonet", amb els mestre d’aixa Miquel Huguet. - AS

TW
0

El fresquet i llampant capvespre de juliol del passat divendres, un nombrós i encuriosit públic va assistir a la conferència impartida pel mestre d'aixa ciutadellenc Miquel Huguet a la Caseta de Comandància del port de Ciutadella. El motiu de la trobada era la commemoració del 90è aniversari de la varada del "Manuel Bonet", l'últim pailebot de fusta construït en aquest port, que mestre Jaume Fornaris i els seus homes van bastir en un punt no gaire llunyà de la mateixa riba on tenia lloc l'acte.

Sense precisar de guió, Huguet va oferir una àgil i ben documentada comunicació sobre les vicissituds de la construcció, varada i posteriors singladures del pailebot -que el "Menorca" donà a conèixer a l'edició de dijous-, però a més l'acte també comptà amb la inesperada presència d'uns familiars directes de l'armador del pailebot.

Aquest va ser fruit d'un insòlit encàrrec del navilier Miquel Bonet Sancho, qui finalment batejà el veler amb el nom d'un dels seus fills: Manuel Bonet. Precisament, un fill i una filla de Manuel Bonet Luque, per tant néts de l'armador, van assistir emocionats a la commemoració de la varada del vaixell de tres pals fa noranta anys al port de Ciutadella.
La néta de l'armador, Maria Victòria Bonet Maymó, ha fet cessió d'unes fotografies sobre la varada del pailebot que es poden contemplar a l'exposició, i que, conjuntament amb altres informacions facilitades, venen a complementar l'extensa documentació recollida al llarg dels anys per Antoni Picó Vivó -recentment desaparegut- i Miquel Huguet, sobre el que va ser un esdeveniment social de gran magnitud a la Ciutadella del 1921.

D'altra banda, la xerrada significava l'estrena de l'exposició permanent sobre la història del port oferta per l'Associació d'Amics de la Mar de Menorca, i presentada per la seva creadora Aldina Colombo, un muntatge amb entrada lliure i gratuïta que és una finestra oberta al passat del port de Ciutadella. Durant un parell de setmanes també s'hi podran contemplar una sèrie d'antigues eines de mestre d'aixa, algunes de les quals es van utilitzar per a la construcció del "Manuel Bonet". Una mostra que bé mereix una passejada entorn al que ja podem considerar el "port vell" de Ciutadella.