Museu. Quintana, Julià i Vidal, davant una de les vitrines del Museu Diocesà de Menorca - LLAC

TW
0

Al costat de la taula on Gabriel Julià, Josep Miquel Vidal i Josep Quintana expliquen el contingut del Taller de Biodiversitat hi ha unes grans vitrines plenes de fòssils, closques de cargol, insectes i animals dissecats.

Quan els al·lots visiten un museu d'aquestes característiques, el més habitual és que passin ràpidament davant els armaris, sense detenir-se a contemplar allò que hi ha exposat ni donar-se compte del seu valor. El Taller de Biodiversitat, precisament, pretén canviar aquesta situació, i demostrar que els tresors animals que es troben al Museu Diocesà de Menorca amaguen un munt d'informació.

La iniciativa, recolzada per l'Institut Menorquí d'Estudis i el propi Museu, estarà a l'abast de tots aquells centres educatius que hi vulguin participar.

A la pàgina web de l'IME i també la de la Diòcesi de Menorca estarà disponible el material del taller, una guia explicativa per als professors i sis fitxes per als alumnes.

Cada una de les fitxes exigeix trobar un dels animals exposats al Museu Diocesà. Açò implica mirar amb deteniment tot el material, i percebre així la gran diversitat d'animals i fòssils que va reunir, al segle XIX, el capellà Francesc Cardona i Orfila, sense el qual avui no seria possible aquesta Sala d'Història Natural i Instruments de Física del Museu Diocesà.

El Taller de Biodiversitat permetrà d'aquesta manera apropar-se també a la figura de Cardona i Orfila, però sobretot, aproparà un Museu moltes vegades desconegut a tots els escolars de Menorca. "Aquesta instal·lació ha demostrat que pot generar molt interès, i moltes vegades la gent menuda és la que deixa les impressions més curioses", explica Gabriel Julià, responsable del Museu.

El taller constarà d'una visita al Museu, que es complementarà amb una feina posterior que es farà a cada escola.

Dos projectes pendents

La visita a la Sala d'Història Natural del Museu Diocesà posa damunt la taula dos projectes pendents.

El primer, la recuperació de l'instrumental físic que es pot trobar al recinte. Són peces de gran valor, la majoria dell segle XIX, moltes de les quals no funcionen, explica el coordinador científic de l'Institut, Josep Miquel Vidal.

L'altra iniciativa que li agradaria veure feta realitat és reunir les diferents col·leccions d'història natural que Francesc Cardona i Orfila va completar i que ara, explica Vidal, segurament es troben repartides a tres llocs de Menorca: el Museu Diocesà, l'Ateneu de Maó i probablement el Museu de Menorca.