TW
0

Autofitxa

Som ciutadellenc, tenc 41 anys i m'encarrec de l'atenció al visitant de la Catedral. Som secretari del Consell Parroquial de Sant Antoni M. Claret, catequista i coordinador del Via Crucis Itinerant. M'agrada llegir, caminar i escoltar la ràdio.Què s'ofereix a les visites a la Catedral i com funcionen?És la segona temporada que s'han implantat. La Catedral s'obre a les visites de maig fins a final d'octubre, de dilluns a dissabte. No és una visita guiada, però amb l'entrada s'entrega un tríptic amb explicacions sobre cada capella i les sagristies, on hi ha exposats els elements litúrgics i històrics. La meva feina és atendre les consultes que els visitants facin i fer d'informador.

Què atreu més a la gent?
La majoria dels visitants es sorprenen de la claredat i netedat de la pedra a l'interior del temple i de la llum que entra a través dels vitralls.

La majoria, són turistes?
Sí, de gent de Menorca en ve poca. Molts menorquins desconeixen el patrimoni que tenim.

Per què es paga una entrada?
N'hi ha que gemeguen pels dos euros que costa la visita. I és la catedral que té l'entrada més econòmica de tota Espanya! A totes les catedrals es fa pagar una entrada; no és per visitar l'església, és per visitar un conjunt de valor artístic i històric. És simbòlica, per ajudar a mantenir-ho.

Aquest estiu, moltes visites?
Sí, però curiosament el dia punta que més n'hem tingut va ser a mitjans de setembre, un mes en què hem notat que hi ha més turisme cultural, que no només cerca sol i platja. No obstant, sí és ver que en un sol matí ennuvolat d'agost vam tenir 550 visites.

De quina nacionalitat són?
Quan rallam d'estrangers sembla que tots són anglesos, però hi ha hagut italians, portuguesos i francesos, fins i tot de Polònia, Filipines o Rússia. També molts turistes nacionals, els únics que es queixen dels dos euros de l'entrada!

Demanen per pujar al campanar?
Sí, però així com està ara no es pot visitar. S'hauria de condicionar.
Després d'atendre tants visitants, alguna anècdota deu tenir...
Sí, la d'una senyora que en veure les fotos de la Catedral després de la Guerra Civil es pensava que eren imatges de l'Assalt Turc... Quan encara no existia la fotografia! (somriu).

El seu lloc preferit al temple?
La Capella de les Ànimes, és d'estil barroc, però no és carregat. Té un encant especial.

Motivat a repetir l'any que ve?
Sí, engrescat. Les visites són un projecte que arrenca, amb molt potencial i moltes coses a millorar.