el camp. Les baixes temperatures i l’anunci de nevades fan prendre mesures a la pagesia, com proveir-se de menjar - sia pons

TW
0

Amb l'onada de fred continental al damunt, precipitacions, vent i previsió de neu, totes les precaucions són poques. A l'àmbit rural les condicions meteorològiques anunciades en els darrers dies han fet prendre mesures a la pagesia. La probabilitat d'una nevada que deixi el paisatge cobert vol dir haver d'abstenir-se de les pastures. Les baixes temperatures, fins a valors negatius, també recomanen posar el bestiar a redossa.

L'amo de Santa Catalina de Maó, Lluís Riera, fa ja dos dies que manté els més de 80 caps bovins a resguard. Els alimenta de provisions pròpies i rep moltes telefonades de pagesos que li volen comprar menjar. El gerent de la Cooperativa Agrícola Sant Llorenç, Tolo Mercadal, confirma que des de fa un parell de dies els pagesos s'estan proveint de fibra i penso conscients de que necessitaran donar menjar als animals estabulats.

José Olives, responsable de l'oficina a Menorca de les Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, explica el perquè. Les vaques requeriran una alimentació especial donades les circumstancies, s'ha d'augmentar la porció de fibra per tal què consumeixin més calories i vigilar que el subministrament d'aigua per beure està sense cobertura de gel. També és necessari que es tenguin en compte les condicions d'humitat i mantenir-les en indrets eixuts, si s'opta perquè cerquin redosses naturals no han d'estar en cap cas embassades. Tenint en compte aquestes mesures només baixaria la producció de llet en cas de temperatures de vint graus sota cero. José Olives també recorda que la neu, si no es congela, és un abonament natural de nitrogen. Per la qual cosa, no cal patir pels sembrats a excepció que es donin gelades.

Els horticultors, com José Caimaris del verger Sant Joan, tem per part de la seva collita, com la sembrada recentment de cebes, però sobretot tem el vent que pot cremar-li altres vegetals com els espinacs.

Els arbres fruiters, segons Tomeu Truyol d'Arbres d'Algendar, es poden veure afavorits pel fred d'aquests dies, "així floriran amb més abundància a la primavera" assegura. Els que es poden veure afectats són els arbres que ja florien gràcies al càlid més de gener, com ara els ametllers i alguns altres com pereres i albercoquers, que poden perdre les seves flors.