comitiva des be. Una vegada lliurades les safates d’argent al caixer casat i al caixer pagès de Migjorn i la bandera al caixer fadrí, el grup es va fer la tradicional foto de família - cris

TW
0

La festa gran ha arribat a Ciutadella. A les 9 en punt del matí, i acompanyant el so de les campanes de la Catedral de Menorca, el fabioler va fer el primer toc de fabiol, davant d'una plaça plena de gernació que va esclatar en sentir la sonada. Després de tot un any, Sant Joan tornava a omplir de joia i alegria cada racó de la ciutat.

Però la festa havia començat una bona estona abans. Després d'una, per a molts, llarga nit amb la Vetlla des Be, ben dematí, a les set i mitja, ja hi havia una important aglomeració de gent a la posada del caixer pagès de Tramuntana, Pau Bosch Salord, per acompanyar-lo fins al casat del caixer senyor, Luis de Olivar, abans de començar els actes oficials, juntament amb S'Homo des Be, Tòfol Bosch; el descarregador, Ginés Ruíz; el caixer fadrí, Marc Casasnovas; el caixer casat, Joan Florit; i el caixer pagès de Migjorn, Pau Bosch Moll.

Tot just passaven cinc minuts de les vuit quan a la Plaça de la Catedral es feren els primers aplaudiments. Eren els membres de la Comitiva des Be, encapçalada pel fabioler, Sebastià Salort i el caixer capellà, Xisco Cardona, dirigint-se a cal caixer noble obrint-se pas entre els presents.

Mentre, a la sala principal del palau ja hi havia un nombrós grup de convidats, familiars i amics dels membres de la Junta de Caixers. Allà s'hi havien preparat, en forma d'u, les cadires on, pocs minuts després, els integrants de la comitiva van compartir un berenar de cafè o cafè amb llet, amb uns pastissos, i un got d'aigua ben fresca amb les típiques dolses.

Tot just després, a les vuit i mitja, després que els fillets més petits presents a la sala es poguessin fotografiar amb es be, Simón de Olivar Despujol, en nom del seu germà Carlos, el caixer senyor titular d'aquest bienni que no va poder fer acte de presència a Ciutadella, lliurà les safates de plata al caixer pagès de Migjorn i al caixer casat, que les haurien de custodiar tota la jornada, rememorant temps antics en què la Comitiva des Be anunciava la proximitat de la festa tot recaptant fons per a l'obreria de Sant Joan.

Seguidament, el representant del caixer noble que enguany presideix les festes, Luis de Olivar O'Neill, va rebre de mans de la seva esposa, Bárbara Rosillo, la bandera de Sant Joan perquè aquest, al seu temps, l'entregués al seu portador durant les festes, el caixer fadrí. El jove ciutadellenc no va dubtar en besar el penó tot just tenir-lo a les seves mans.
Immediatament es va fer la fotografia oficial de la Comitiva des Be al complet, minuts abans que el fabioler es plantés vora el finestral de la part esquerra de la sala, davant el caixer senyor. Pendents tots dos dels seus respectius rellotges, i amb el xiuxiueig cada vegada més silenciós de la gran gentada que deixava petita la Plaça de la Catedral, el representant de l'estament noble autoritzà el tan esperat primer toc de fabiol. Amb tothom enmmudit, Sebastià Salort entonà el 'tirurí' que va fer que Ciutadella quedés totalment immersa en les festes. Començava un llarg dia durant el que s'havien de fer 101 visites i 7 tocs de dol.

visites
Com sempre, l'Ajuntament de Ciutadella va ser la primera aturada del dia. La corporació municipal al complet esperava la Comitiva des Be a peu d'escala, a l'entrada de les Cases Consistorials, amb un bon coneixedor de la festa al capdavant, l'alcalde, José María de Sintas, qui va ser caixer senyor durant el bienni 2008-09. El Saló Gòtic era ple de gent. Hi havia molts fillets, que es van poder fer fotos amb l'anyell. Després d'uns cinc minuts de visita, la comitiva es va dirigir fins el Palau Episcopal, on el bisbe de Menorca, Salvador Giménez, va rebre els protagonistes.

La visita va acabar amb la tradicional foto de família al peu de les escales, al pati, instants abans de reprendre el recorregut pels carrerons del centre antic.

Al llarg del matí es van fer visites a institucions com el Cercle Artístic, el Consell Insular, el Geriàtric Municipal o la Unió d'Antics Alumnes Salesians. Com no, la comitiva va "fer entra" al Teatre de Calós, al voltant de les 13 hores, on s'hi estava representant la sarsuela santjoanera "Foc i Fum". Aquesta és una visita molt tradicional i que sempre suposa una gran ovació del públic.

Ja el capvespre es va reiniciar la marxa, després d'unes aturades més llargues als domicilis del caixer fadrí i del caixer pagès de Tramuntana. Van començar passant per la seu de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l'Associació de Pares de Fillets amb Càncer de Balears (ASPANOB), i a les 17.10 hores ja arribaven al Seminari Diocesà, uns vint minuts abans de l'hora prevista.

A més de totes les posades i les cases senyorials, la comitiva va visitar l'Esplai i el Centre Democràtic de Jubilats, així com també el Casino 17 de Gener, la congregació de les germanes carmelites missioneres al Carrer de Maó o el Convent de Santa Clara. El final del recorregut va transcórrer entre els carrers Santa Rosalia i Portal de sa Font, des d'on es dirigiren cap al Camí de Sant Joan de Missa, on hi ha el domicili del caixer casat. La comitiva hi va arribar pocs minuts després de les deu del vespre, fent que l'itinerari s'hagués completat amb una gran puntualitat sobre les previsions. Finalment, la bandera amb la creu de Malta va quedar penjada de la finestra a les 22.15 hores, donant pas a la beguda i a un merescut descans.