Artistes. - jaume fiol

TW
0

Illa, art, aïllament. Simplement "A-illart". Un joc de paraules que fusiona un tros de terra on es respira puresa, un constant aïllament i un art que parla de paratges rodejats de mar però on no existeixen fronteres plàstiques.

Aquest ha estat el repte que ha hagut d'assolir -i han aconseguit amb èxit- una desena d'artistes qui, captius de la riquesa illenca, han posat rumb a la pinzellada per parlar sobre illa i aïllament.

Aquesta mostra, que estarà plena d'elements plàstics i estètics, de símbols i signes poètics per convidar a reflexionar, compta amb la producció de deu artistes i un centenar d'obres. Totes elles aniran acompanyades d'un text explicatiu sobre el perquè d'aquella creació.

La iniciativa es manté en la línia impulsada per Cordial Hotels, empresa gestora del recinte, de complementar les visites a la fortalesa amb una producció artística de qualitat. Així ho assenyalava la gerent, Joana Català, qui matisava la intenció de consolidar aquesta cita estiuenca com una activitat assentada i atractiva pels visitants.

D'aquesta manera, els artistes que durant l'estiu exposaran la seva obra a la zona de l'Hornabec de La Mola seran els menorquins Anna Carreras, Zulema Bagur, Virginia Barber, Pacífic Camps, Josep Bagur, Núria Teruel i Biel Calafat a més dels mallorquins Ángel Pascual Rodrigo, Adriana Cerecero i José María Alaminos. Tots ells formen part de l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears.

Així, la inauguració tindrà lloc demà a les 20 hores i l'esdeveniment comptarà amb una actuació musical a càrrec del grup "Los Ympossibles", un duet de guitarra barroca que aborda un repertori de música espanyola del segle XVIII. La gerent del recinte, Joana Català, recomanà ahir que qui vulgui assistir a l'acte d'inauguració que faci una reserva per tal de poder coordinar el nombre d'assistents a l'acte. La mostra romandrà oberta a la zona de l'Hornabec fins finals de setembre i es podrà visitar en horari normal d'apertura de la fortalesa.

La gran majoria de les creacions són de grans mides. I és que, tal i com manifestava ahir Zulema Bagur, "poder exposar en un recinte com La Mola, on les parets són majestuoses i enormes, ens ha dut a produir una obra de grans dimensions, és com tenir un museu per a nosaltres", ressaltava.

Per a alguns, l'aïllament és font d'inspiració, és foment de la intimitat i enriquiment de l'ésser humà. Per a altres, és naufragi, és soledat en vers el món. En allò que gairebé tots hi estan d'acord és que aquesta separació respecte el món, probablement comença a la mateixa fortalesa de La Mola, però que durant tres mesos, l'art aconseguirà que el recinte s'ompli de més natura, més mar, més vent i més vida.