Joan Piris Anglada - j.p.

TW
0

Autofitxa
Sóc Joan Piris, tenc 38 anys i sóc de Ciutadella. La meva parella és Marina Moya, té una filla de 9 anys que es diu Dàlia, i jo tenc dos fills, Aleix de 5 anys i Ariadna de deu. Sóc electricista, però fa uns anys, amb uns companys, vam crear el grup Esclat de percussió i espectacles. Faig de pallasso, i ara preparem un curs de "clowns" que es farà la setmana que ve a Ciutadella.

Com s'introdueix al món dels pallassos?
Tot va començar fa onze anys, quan el grup La Puça, una parella de pallassos de Barcelona, va venir a Menorca, a fer un curs a Ciutadella. Uns mesos després van tornar a Sant Lluís a fer la segona part del curs. I dels que vam fer el curs, tres vam començar a preparar el que ara és el grup Esclat. Ho vam iniciar tres pallassos i s'hi van anar afegint músics i malabaristes fins arribar al que és avui.

Com és això de fer de pallasso?

Normalment, quan em poso el nas em desinhibeixo bastant, surto a fer el que sento en aquell moment. I el que m'aporta el públic, ho expresso. Però el més important és divertir-nos. És important perquè així mostres a la gent que s'han de divertir.

Què és el més complicat?
Quan el públic no et respon com esperaves i et quedes un poc aturat. Has de saber reaccionar amb rapidesa per canviar el que fas. Els primers cinc minuts de l'actuació hi ha molts nervis, però jo crec que si no hi fossin no faríem de pallasso, ens donen vida. Són els cinc primers minuts en què veus la resposta del públic i les possibilitats que tens.
Moltes vegades comproves que els adults no estem acostumats a veure pallassos, i s'ha de dir que els més importants del món són per adults. Hi ha el concepte de que el pallasso de nas vermell és per a fillets, del circ. Però jo consider que el Tricicle són pallassos, amb un nombre molt perfilat, però pallassos.

Ara organitzen un curs...
Sí, és un curs que faran na Virgínia Imaz i el seu company, José Carmelo Muñoz. Són de Guipúscoa i fa molts anys que dirigeixen i creen espectacles. Tenen una escola, "Oihulari Klown". Na Virgínia és una de les professores que més pot treure dels alumnes.

Quin és l'objectiu del curs?

És aprofundir en el pallasso que hi ha dins cada u, potenciar i mostrar-te les teves potencialitats, veure com ho pots explotar de la millor manera. Per aprendre a desenvolupar-se.

Un curs però, no només per a pallassos o aspirants a pallasso.

Exacte, també és per persones que han de xerrar en públic, professors, pedagogs, publicistes...

Quan es farà?
Els matins, de dilluns a dijous de la setmana que ve, a la Casa de Cultura de Ciutadella. Hi ha un màxim de quinze places, encara n'hi ha unes poques de lliures per si interessa a algú.