Claustre del Carme. Catorze fotògrafs de l’Ateneu han retratat a persones de la Residència Geriàtrica - Javier

TW
0

Són els retrats de la saviesa dels anys, de les alegries i també de les tristeses, de la vida d'un grup de persones majors que viuen a la Residència Geriàtrica Assistida de Maó que es van prestar a fotografiar-se pel grup de fotografia de l'Ateneu de Maó al capdavant del qual hi ha José Francisco Quadrado. Exposen el resultat d'un treball intens de tres mesos al Claustre del Carme en unes fotografies en blanc i negre que expliquen històries i alliçonen sobre la vida.

La proposta arribà als fotògrafs de l'Ateneu des de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Maó que els convidava a introduir-se en el Geriàtric, un repte que va ser acceptat amb molta il·lusió i entrega. Catorze fotògrafs es van aventurar a aproximar-se a uns residents que el primer dia es mostraren un poc distants. Però va ser qüestió de poc temps, "vam entrar com uns estranys i vam sortir com amics", comentava el professor Quadrado. El segon dia de sessions de fotografies els més llançats ja posaven. Es feren fins a cinc sessions i hi havia cua per repetir una experiència que va ser molt significativa.

Elena Lozano, assistent social del Geriàtric, es va involucrar en el projecte facilitant la feina als que retrataven i fent viure l'experiència intensament als retratats.

El resultat és una exposició de 43 cares que parlen, de gestos que ensenyen, d'històries que s'intueixen, d'actes quotidians que humanitzen. Els fotògrafs en cada cas han sabut abstreure les persones i conduir-les al seu terreny.

La X Exposició de la Secció de Fotografia de l'Ateneu de Maó està dedicada al seu company traspassat el mes d'abril Lluís Guasteví qui, a més d'estar involucrat en el Grup Filharmònic de l'Ateneu, assistia a les classes de fotografia en els últims anys. La seva esposa, Lali Olives, agraí emocionada l'homenatge i tot el suport que rep de tanta gent que li fa costat.