Artur Mas - Javier

TW
0

Hi sol haver pregoners de festes forasters que lloen l'Illa que coneixen per les seves presències estivals recents, iniciades a partir de la seva popularitat traduïda en capacitat econòmica. A Fornells, ahir vespre, el pregoner era foraster, amb notorietat i es suposa que suficient capacitat econòmica. Però Artur Mas, president de la Generalitat, és un forneller d'adopció amb drets adquirits. De fet va ser forneller abans que president, forneller abans que polític, forneller abans que adult, forneller abans que adolescent.

Aquesta circumstància es va traduir en un pregó de festes sentit, emotiu, carregat de records, amb una demostració d'un coneixement efectiu de la terra de la qual Mas parlava. El polític català va ser presentat pel batle des Mercadal, Francesc Ametller, i la batlessa del nucli, Constanza Navarro, que a més animaren veïns i foranis a gaudir de les festes de Sant Antoni Abat.

Mas va parlar de la seva infantesa estival i de la seva visió de l'Illa, en el Castell de Sant Antoni, la bellesa del qual augmenta en un moment del dia en què la claredat es va enterbolint, davant un nombrós públic.

"He vist l'Illa amb ulls de nen, d'adolescent, de pare... I espero fer-ho amb ulls d'avi", va dir. I amb ulls de foraster, Mas ha après a apreciar "el que l'Illa té d'autèntic, que és molt". Entre els records, les passejades amb el vell pescador Garriga i el primer estiu a Can Bordó, fa 47 anys, que no va admetre la família Mas a l'any següent, "feim molt de trull", per la qual cosa van acabar a s'Algaret. Record especial per al seu pare, enguany tristament absent com la seva germana, "si ell fos aquí, estaria orgullós de veure un fill seu pregoner de Fornells". I és que Artur Mas ha estiuejat a l'Illa amb pares, avis, germans, tiets, cosins, dona, fills, amics...

Mas va descriure la connexió entre Menorca i Catalunya llegint la pràctica totalitat d'un article recent d'Emili Pons al "Menorca" i va establir aquí l'únic discret contacte del pregó amb l'actualitat, "els pobles es reconeixen per la llengua que parlam i en aquest sentit no ens convé perdre aquest lligam de llinatge i sentiments sedimentats en el curs de la història. Val la pena protegir això en tot moment. La llengua és un paisatge interior i l'hem de cuidar, és el que tenim com a patrimoni comú".

I de paisatges parlà Mas. "Molts pocs llocs al món tenen tres mirades especials, cel, mar i terra com té Menorca". De l'Illa, Fornells és per a Mas "el meu racó preferit de la casa", "la badia més bonica de la Mediterrània". Casa que ha canviat des del seu primer estiu al nucli l'any 1965, "com l'aigua de l'aixeta, que llavors era marró i salada", però altres coses es mantenen, "com l'esperit del poble". Record especial també per al pregoner de l'any passat, mossèn Enric Enrich, les homilies del qual Mas recorda com a avançades al seu temps.

El pregó acabà amb la música de No hi som tots i la Banda des Mercadal, en un ambient relaxat, preludi dels dies grans de les festes de Sant Antoni Abat de Fornells.