Gent. Com cada any, el poble va rebre molts visitants durant el seu primer dia de festes - Gemma Andreu

TW
0

A Ferreries ja hi ha festa grossa. En un context complicat, Sant Bartomeu ha arribat per impregnar tot el poble d'entusiasme i ganes de bulla. I així ho han entès els ferreriencs i les ferrerienques, que desitjosos de gaudir al màxim d'aquests tres dies, van encetar de la millor manera les seves festes.

Puntualment, a les 12 del migdia, davall l'envelat instal·lat a les portes de l'Ajuntament, el batlle del municipi, Manuel Monerris, acompanyat de la Corporació municipal i pels caixers i cavallers que participen a la qualcada, va fer entrega de la bandera al caixer sobreposat, Jesús Marqués Pons, "perquè la passegis per tot el poble de Ferreries (...) perquè les festes han començat!", exclamà, joiós, declarant iniciat aquest Sant Bartomeu 2012.

Seguidament, el president de la Corporació va fer entrega del bastó de comandament al regidor, Josep Carreres, "perquè representis a l'Ajuntament de Ferreries a les festes de Sant Bartomeu", assenyalà Monerris. Just després, el fabioler, Joan Mir, va sonar el primer toc de fabiol, arrencant dels presents la màxima eufòria festiva.

"Ei, ei, Sant Tomeu", cridà la gernació que omplia el Pla de l'Església, abans que la Banda Municipal sonés l'"Himne a Ferreries", que va ser secundat per les veus de molts dels presents a la plaça.

D'allà, la junta de caixers es va dirigir fins el geriàtric municipal, per tal d'anunciar als avis l'inici de les festes i fer-los partícips d'aquell moment. Un acte que va donar pas al repartiment de les tradicionals candeles per les cases del municipi.

Tarda

A les quatre del capvespre van repicar les campanes de l'església i es va fer el tradicional llançament de coets, que indicava la sortida dels capgrossos, que van voltar pels carrers del poble junt amb la Banda de Música.

I mentre els petits de la casa gaudien de personatges com el capità, la vella o el pallasso, al domicili del fabioler, Joan Mir, s'aplegaren un parell de centenars de persones per presenciar la primera sonada del capvespre, que va tenir lloc quan hi mancaven deu minuts per les cinc.

La primera aturada del fabioler va ser el domicili del caixer sobreposat. Des d'allà es van dirigir, tots dos, fins a la casa del caixer batle per demanar permís per iniciar el replec. Una vegada obtingut el consentiment es van anar sumant a la comitiva la resta d'integrants de la qualcada.

Eren les set i deu quan la Banda de Música va sonar les primeres notes del Jaleo, desbordant l'alegria de tot el poble de Ferreries, que s'allargaria fins ben entrada la nit.

La jornada va acabar amb les tradicionals voltes pels carrers del centre una vegada acabat el Jaleo, que van donar pas a les completes en honor a l'apòstol Sant Bartomeu.

L'ensurt

Durant el replec, i quan els cavalls passaven per davant l'església per recollir el caixer capellà, una de les caixeres, Maite Riera, va patir una caiguda durant un bot. El seu cavall li va caure al damunt. La jove va quedar estesa a la plaça.

Després d'uns minuts d'incertesa, el membres de la Creu Roja van evacuar l'accidentada. Tot i l'ensurt, semblava que finalment no era greu, encara que no ha estat possible obtenir informació sobre el seu estat per la negativa a la Clínica Menorca a donar qualsevol informació.

A banda d'aquest succés, el primer dia de festes va ser molt tranquil. En el moment de tancar aquesta edició, la Creu Roja havia realitzat 11 actuacions, totes elles per incidències lleus, com ara cops i trepitjades.