Esplanada. Al llarg de tot el dia l’ONCE proposava experimentar els recursos que utilitzen els discapacitats - Javier

TW
0

"Ja saps que ha de ser dificilíssim, però tot i així quan participes en tallers com els que ofereix avui l'ONCE te n'adones de moltes coses més". Magda Olives va escriure ahir el seu nom amb braille a una samarreta amb els ulls tapats.

Va ser una de les moltes persones que ahir van dedicar un temps al Dia de l'ONCE que es celebrava a l'Esplanada de Maó amb múltiples activitats i propostes lúdiques, sobretot participatives, per donar a conèixer un poc més com viuen i superen les persones cegues o amb deficiència visual greu les dificultats i barreres de la vida diària.

D'entrada entregaven una butlleta en què figuraven els distints tallers i que l'anaven segellant a mesura que els feien. Al final hi havia premi, brújules adaptades, llàpissos per escriure braille, un llibret il·lustrat per Mingote, pòsters, entre altres coses. Els voluntaris s'encarregaven d'explicar a la gent tot tipus de detalls.

Entre ells Àlex Pérez Soler, d'onze anys, ho feia amb vertader entusiasme i atenia tots els que podia a la vegada. Estava al taller de dibuix en relleu amb la seva germana, tots dos són néts de Pilar Riudavets, una afiliada a l'ONCE. N'Àlex explicava com els dibuixos per a cecs havien de ser en relleu i oferia una cera en forma de fil que s'aferra molt fàcilment al paper i permet fer la figura que un desitgi amb gran facilitat.

Devora seu hi havia el taller de les olors. Les persones amb discapacitat treballen per potenciar la resta dels sentits. L'olfacte és un dels importants i ahir es podia experimentar, també amb els ulls tapats, com amb les olors es poden reconèixer moltes coses.

Sobre altres taules un descobria material escolar utilitzat per cecs com ara mapes en relleu, llibres, alguns il·lustrats, rellotges especials, un joc de bingo, un altre d'escacs, i els ninos que s'utilitzen per aprendre el llenguatge del braille.
Llavors amb una màquina especial cadascú podia veure com s'escrivia el seu nom en braille.

Els dos circuits de mobilitat que s'havien preparat també tenien cua. En un es prestaven els bastons que utilitzen els cecs i, amb els ulls també tapats, un podia experimentar el risc que suposa una moto mal aparcada o com s'ha d'anar esquivant obstacles, per a la majoria la prova suposava una gran dificultat. L'altra circuit es feia en cadira de rodes, una simple rampa, que gairebé passaria desapercebuda en el carrer un dia normal, suposava un esforç pel que seia i havia de fer girar les rodes amunt.

A les 12 hores es va inaugurar la que és la segona edició del Dia de l'ONCE a Maó, l'anterior va ser l'any 2010 i en una altra ocasió, l'any 2008 a Ciutadella. Es comptava amb la presència de la presidenta del Consell Territorial de l'ONCE a Balears, María del Carmen Soler, que anava acompanyada pel seu ca guia Jarold. Soler estava especialment contenta pel fet de poder celebrar aquest dia i haver comptat amb l'entrega de tants voluntaris i ajudes en l'organització com ara la de l'Ajuntament de Maó, "prendrem nota", va dir.

Gran nombre d'autoritats, de distintes poblacions, recolzaren la jornada amb la seva presència i també s'encarregaren d'entregar una placa amb què es van distingir els afiliats que a través de l'esport han aconseguit importants reptes.

Juana Sánchez i Víctor Pliego, com a judoques, també Joan Bagur absent (va recollir l'obsequi en el seu nom la seva tia Fani Bagur). I després tot el grup de goalball, un dels més veterans de l'ONCE, també va rebre la placa d'homenatge.

L'ONCE va comptar, per a aquest dia, amb la participació d'altres entitats com ara Caritas, que tenia un estant amb la mostra de molts productes propis fets a mà, i Acciona que explicava el servei d'assistència a persones amb mobilitat reduïda a l'Aeroport. Formatges Coinga i Pepsicola també oferien els seus productes a tothom.