Directius. Camps i Aguiló amb un vehicle històric de l’any de la fundació - Gemma Andreu

TW
0

Els valors cooperatius estaran de celebració aquest proper any 2013. La Cooperativa San Crispín commemora el seu seixantè aniversari amb un ampli ventall d'actes i activitats. Amb 3.269 socis, aquesta societat s'ha convertit en l'única i més gran cooperativa de consumidors i usuaris de Balears.

"Volem retre homenatge als valors cooperatius, aquells valors socials, col·laboratius i democràtics que aquesta casa defensa des de 1953, amb la promoció del producte local, el comerç just i ecològic". Així ho informava ahir el president del Consell Rector, Joan Camps.

Els actes que s'han organitzat per commemorar aquesta efemèride tindran, per una banda, una vessant institucional, una de divulgativa i, finalment, una part més festiva. Així, entre aquests esdeveniments destaca l'acte institucional de la fundació de la Cooperativa que tindrà lloc dia 13 de juny coincidint amb el dia que es constituí.
Un dels esdeveniment de major pes tindrà lloc el proper mes de setembre quan Menorca sigui la seu del Congrés Nacional de la Unió Nacional de Consumidors i Usuaris d'Espanya (UNCUE) i de l'Associació General de Consumidors (ASGECO). El gerent de la Cooperativa San Crispín, Antoni Aguiló, calcula que podrien desplaçar-se fins Menorca entre 100 i 150 persones, una xifra que podria ser molt superior, segons Aguiló, ja que l'Illa atrau no només a participar en l'acte sinó a passar-hi uns dies acompanyats dels familiars.

Així mateix, les botigues de la Cooperativa comptaran amb una exposició de 30 fotografies antigues. I les escoles d'Alaior i es Migjorn Gran també participaran d'una exposició itinerant sobre el món del cooperativisme i la història de l'entitat.

Per altra banda, es posarà en marxa un nou carnet que serà extensible perquè se'n pugui beneficiar tota la família. Aguiló avança que el fundador de la Cooperativa i soci nombre 2, Antoni Cardona Sans, rebrà el primer dels carnets modernitzats. I és que tot i voler divulgar el passat també pensem "en el present i el futur", senyalà Aguiló.

La Cooperativa San Crispín es va fundar dia 13 de juny de l'any 1953 sota la presidència d'Antoni Cardona. En aquells moments, el país patia una època convulsa afectada de ple per la postguerra. Es dibuixava una situació social, econòmica i laboral de penúria. Els preus dels productes de primera necessitat patien increments constants i les economies familiars es ressentien. Fou en aquest marc quan el gremi de la pell decidí estudiar el cas del comerç a Alaior per tal de combatre la feblesa econòmica dels assalariats. Va posar fil a l'agulla amb l'establiment d'una llavor cooperativista que els permetés fraternitzar.