TW
0

autofitxa
Sóc en Gerard Martín Casas, tenc 24 anys, sóc d'Alaior i la meva parella és diu Rocío. El 2005 vaig començar a fer d'aprenent de mecànic, els capvespres, mentre estudiava automoció a l'institut, a Ciutadella. Ara faig feina en un taller oficial. També m'agrada arranjar bicicletes, i l'informàtica.

Actualment és el mecànic d'un taller oficial d'automoció a Maó...
Sí. Ara mateix estic tot sol. En aquest ofici fas de tot, tan pot tocar-te netejar un cotxe com arranjar una avaria. El que surti en cada moment.

Què és el que més li agrada de la seva feina?
M'encanta complicar-me una mica. Quan faig feines monòtones m'avorreixo, perquè sempre és el mateix. M'avorreix estar sempre fent revisions, o si em toca fer net cotxes. M'agrada més diagnosticar les avaries, perquè has de posar-hi més cap, pensar més. És quan em fico més en la meva feina i desconnecto de tot el demés.

I que és el pitjor de tot?
El que menys m'agrada és estar tancat en un lloc, i normalment no surts d'allà, a no ser que vagis a provar un cotxe. Però és divertit, perquè mai fas el mateix, sempre fas coses diferents.

En quin moment està el sector de l'automòbil actualment?
Darrerament han tancat bastants tallers, desgraciadament. Pel que m'han dit, on jo faig feina abans van arribar a ser quatre mecànics, i ara estic tot sol. Quan vaig entrar eren dos. Era l'habitual, que hi hagués dos mecànics i un aprenent.

Els preus han baixat?
Han baixat una mica, però no gaire, perquè ara tot ha pujat molt, i entre impostos i tot no surt rentable baixar els preus. Amb la quantitat d'impostos que s'han de pagar i amb els preus cars de l'electricitat, els tallers no poden baixar els preus, no surt rentable.

Es fan menys reparacions?
La cosa no està com abans, no hi ha el mateix flux de feina. Ara, per culpa de la crisi, s'apuren més els cotxes, es fan les reparacions justes. Abans la gent tenia el cotxe més al dia, i tot i que encara hi ha gent que el cuida com toca, és menys que abans.

La gent és menys acurada amb el manteniment del cotxe? Les revisions es fan quan toca?
Molta gent les fa quan toca, però són molts els que esperen tot el que poden i apuren bastant.

Diuen que uns anys enrere era més habitual canviar de cotxe quan hi havia alguna avaria...
Ara no és igual, la gent canvia de cotxe només si és necessari. Però molta gent opta més per vehicles de segona mà, o intenta arreglar-lo si surt més econòmic.