TW
0

Autofitxa
Sóc en Bernat Calafat Mascaró, tenc 62 anys i sóc de Ciutadella. Estic casat amb na Juanita Castell, amb qui tenc dos fills, en Joan i na Magdalena. Des de fa quatre anys faig feina de jardiner per a l'Ajuntament de Ciutadella. Abans havia treballat en el món de les sabates i després vaig començar a fer de jardiner. En el meu temps lliure m'agrada fer senderisme i la fotografia. També m'agrada llegir, encara que no li dedic tot el temps que voldria.

Vostè ha participat en un curs de bones pràctiques de poda i dendrocirurgia de palmeres. Per què s'empra la dendrocirurgia?
La dendrocirurgia és un sistema que s'empra quan es detecta la presència d'erugues barrinadores, la Paysandisia Archon. S'injecta un producte per tal d'eliminar-la des de dintre de la palmera.

Què l'ha duit a fer aquest curs?
Jo sóc jardiner, i sempre és bo saber prevenir i combatre aquestes plagues. A Menorca tenim palmeres amb aquesta eruga, i també hem d'evitar que entri el becut vermell, del que n'hi ha molt a Mallorca. Amb aquest curs sabem els efectes que provoquen aquests insectes també sabem com atacar-lo ràpidament.

Què fa la Paysandisia Archon?

Fa un forat a la palmera i hi entra per menjar-se-la, fins que la mata. D'aquesta manera contamina tot l'arbre, arriba fins a l'ull i li cauen les fulles. Després, de l'eruga en surt una papallona, que hi ha molta gent a la que li agrada, però no saben que contamina les palmeres.

És una infecció contagiosa?
Sí. Ara, durant la primavera, surten les papallones, que fan la posta d'ous dels que en sortiran les erugues. I si tu ho ataques però el teu veí no, s'empeltarà de palmera en palmera.

Hi ha molta presència d'aquest insecte a Menorca?

Sí que n'hi ha. Hi ha diversos nuclis on n'hi ha bastant. I cada vegada n'hi ha més. No s'ha atacat prou a temps, encara que hi ha zones on ja està bastant controlat. Sempre se'n troben.

Així, cursos com aquest són ben positius.

Sí. Aquest curs també ha anat bé per prevenir el becut vermell. Ens van mostrar les destrosses que han fet per Mallorca.

Com es pot prevenir?

Aquí no hi és, s'han de controlar les palmeres que vénen de fora. que no n'arribin d'infectades.

Té previst fer més cursos d'aquests que organitza la conselleria de Medi Ambient del Consell?
Tal vegada sí, depèn dels cursos que vagin sortint. Encara m'ho he de plantejar, però sempre és important aprendre coses noves.