TW
0

Hi ha pocs pobles que puguin gaudir d'una zona verda de 24 hectàrees pròxima a la població, com a pulmó verd i espai natural educatiu i d'oci. Ciutadella té aquest privilegi i es diu Es Pinaret. Enguany es compleixen 25 anys de la seva adquisició per part de l'Ajuntament. Va ser el 14 de març de 1988 quan el ple aprovà l'adquisició d'aquest llogaret boscós, suvora Santandria, a canvi d'uns terrenys municipals a Cales Piques. Des de llavors, aquest espai ha estat utilitzat pels ciutadans per practicar esport, gaudir del bosc, fer estades o per simplement passejar.

El 1990 es van establir les fases per condicionar la zona verda: la reforma de la casa per convertir-la en casa de colònies; l'adequació del bouer i la creació del pàrquing i els accessos. Un any després, la Conselleria d'Educació acordà la creació del Camp d'Aprenentatge, que avui coordina l'educador Josep Gornès, on els centres escolars realitzen activitats educatives i de contacte amb la natura de dilluns a divendres. També en Es Pinaret s'han impulsat tallers formatius i ocupacionals; una iniciativa que perdura avui amb el desenvolupament del Taller d'Ocupació Sa Vinyeta.

Els caps de setmana, l'Ajuntament gestiona les estades a la casa de colònies, l'antic casat del lloc. Segons informa la regidora d'Educació, Maite Torrent, durant l'any passat hi va haver-hi 50 sol·licituds d'ús. Enguany, la demanda s'ha disparat a partir de la idea de l'Ajuntament de premiar les carrosses de Carnaval amb estades al recinte. Només entre el gener i el març, hi ha hagut 27 sol·licituds, més de la meitat de 2012 concentrades en tres mesos.

A més, la Conselleria d'Agricultura té d'altra Es Pinaret com a granja, de la qual s'encarrega el guarda de la finca, Xec Ponsetí. L'Ibanat és l'organisme encarregat de tenir cura del bosc, amb l'ajut de l'Ajuntament.

Fa pocs anys, el projecte municipal de construir-hi l'observatori astronòmic va planejar sobre aquesta zona verda, tot i que finalment s'imposà l'opció del Canal Salat. La regidora Maite Torrent considera que 25 anys després de ser adquirit "els ciutadellencs ens podem sentir orgullosos de tenir un espai com Es Pinaret". El proper dia 20 s'organitzarà una jornada de portes obertes, a partir de les 10 hores. L'Ibanat farà una sembra de pins, es faran itineraris botànics i dels béns etnològics, s'organitzarà una visita als apiaris i als animals de la granja, més una degustació de productes de la terra. Una oportunitat perquè Ciutadella redescobreixi Es Pinaret i el valori.