TW
0

Autofitxa
Em dic Francisco Carreras Olives, però em coneixen per Xec, tenc 77 anys i sóc de Llucmaçanes. Estic casat amb na Teresa Pons. Tenc dues filles, na Juana i na Cristina. Na Cristina va morir d'esclerosi múltiple. Em vaig jubilar quan tenia 58 anys per tal de poder-la cuidar. Jo treballava a un magatzem de llenya. Entre les meves aficions, destacaria anar a pescar i cuidar l'hort de casa. Sóc membre de la junta de l'Associació d'Esclerosi Múltiple de Menorca i ahir vam celebrar la jornada "Mulla't per l'esclerosi" a set punts de l'Illa.


Vostè ha viscut de ben aprop la duresa de la malaltia de l'esclerosi.
Sí, la meva filla en va tenir. Amb dotze anys va començar a dir-nos que veia doble. Ens deien que eren nervis dels estudis. I fou amb 18 anys que li van detectar la malaltia. Tenia brots però se li solien passar. Ja al final, els brots es produïen cada mes. Fins que ens va deixar quan tenia 40 anys.

És una malaltia molt dura per a la família.
Per a la família sí que és molt dur perquè és qui ho passa i sofreix per ella.

Creu que és una malaltia poc coneguda?
Jo crec que tant com va es coneix més, però sí que és poc coneguda. De fet, en el meu cas, quan ens ho van diagnosticar jo no sabia de què estàvem parlant. Després t'informes i vas entenent més sobre la malaltia. És una malaltia on es perd la mielina del Sistema Nerviós Central. Jo solc dir que és com un fil d'electricitat al què li lleven el folre. Afecta per tot.

I es va involucrar en l'associació per tal d'ajudar i recolzar a les persones que es troben en una situació similar a la seva?
Sí, per ajudar i intentar que s'avanci en la investigació de la malaltia. De moment no hi ha medicina ni medicament que curi.

Ahir es va celebrar la jornada "Mulla't per l'esclerosi". Quin és el missatge que es pretén llençar?
És un acte simbòlic que pretén implicar la societat, que s'involucri en l'esclerosi, d'aquí aquest "mulla't" per la malaltia.

On es va celebrar l'activitat?
El lloc central fou la platja de Cala Galdana de Ferreries i també es va fer a la piscina municipal des Mercadal, Cala en Porter, Malbúger, Sa Mesquida, Alcalfar i na Macaret.