Alegria. Es Mercadal esperava amb entusiasme l’inici de les festes - Paco Sturla

TW
0

Es Mercadal ja bull. Les festes de Sant Martí han començat, i ho han fet de la millor manera possible. Amb el poble ple d'alegria i disposat a viure amb intensitat aquests dos dies de festa gran en honor al seu patró.

A les cinc del capvespre, el fabioler, Francesc Gomila, des de la balconada de les Cases Consistorials, i en presència del batle, Francesc Ametller, entonava el primer toc de fabiol, donant per encetades les festes. Era el moment més esperat, després d'un llarg any d'espera. I així ho va demostrar la gran gentada que omplia tant el Carrer Major com els carrerons propers. Va ser un gran esclafit.

Allà començava el replec, mentre que, de forma paral·lela, va iniciar el seu recorregut un cercavila amb les colles de Geganters de Maó i del Camí des Castell de Dalt, que van animar l'ambient.

Un parell de minuts després de les sis i mitja, el caixer casat, Jaume Villalonga, i el caixer pagès, Joan Marquès, ja eren a les portes de la rectoria de l'Església de Sant Martí, després que la qualcada hagués saludat el caixer capellà. Amb una plaça plena de gent i enmig dels aplaudiments, Joan Tutzó pujà al seu cavall, i s'afegí a la filera per dirigir-se al domicili del caixer batle, Lluís Arjona, que enguany presideix la festa en representació de la Corporació municipal. Ja només hi quedava que el caixer batle recollís el bastó que l'acredita com la màxima autoritat de la qualcada, i que es completés el recorregut pels carrers del poble.

Jaleo

A les 19.40 tot ja era a punt perquè pogués començar l'acte que representa la màxima expressió de la festa. La caixera sobreposada, Catalina Barber, va entregar al batle de la localitat el penó amb l'imatge de Sant Martí, perquè presidís el jaleo des de la tarima instal·lada a la plaça. I només cinc minuts després, quan hi faltava un quart d'hora per les vuit del vespre, entraven en acció el caixer batle i Sa Capellana, moment en el qual la Banda Municipal des Mercadal va començar a sonar les primeres notes festives. Al ritme de la música, els cavalls anaven entrant a la plaça per enlairar-se davant la multitud.

Després d'unes hores ben intenses, la qualcada va fer el tradicional caragol pels carrers més cèntrics, i després van tenir lloc les completes. La jornada finalitzà amb la Beguda de Caixers, a l'Ajuntament.

Primera jornada sense incidències destacables

Tot i la gran gernació que omplia Es Mercadal, durant el primer dia de festes no es va produir cap incident a destacar. Al tancament d'aquesta edició, la Creu Roja tan sols havia realitzat 15 actuacions, totes elles per petites rascades produïdes pels cavalls. També es va atendre un parell de persones amb problemes d'al·lèrgies.

Com indicaren des de la Creu Roja, en comparació amb anys anteriors, la primera jornada va ser més tranquil·la.

Igualment, des de la Policia Local des Mercadal van indicar que no s'havia produït cap incidència.