Pregoners. El Club Hípic Sa Creueta donà el tret de sortida - Gemma Andreu

TW
0

Es Migjorn Gran va viure anit una jornada màgica on el públic va fer un viatge d'anada i tornada carregat d'experiències i records però sobre tot, muntat a cavall.

I és que ahir el poble va celebrar el pregó de festes que enguany va oferir el Club Hípic Sa Creueta. "Ens sembla més fàcil fer bots enmig de sa Plaça que no estar davant vosaltres pregonant", assegurava Cristóbal Camps, acompanyat de Pere Barber, més conegut com "En Granada" i Joan Martí "Serito", els més veterans del club hípic.

Els pregoners van fer un viatge en el temps quaranta anys enrere per esbrinar els inicis del club, que com digué Camps, "allò que va començar com una dèria d'un jovenot" ha esdevingut una gran família d'apassionats pel món del cavall. En aquest viatge, els assistents a la vetllada van poder acompanyar els espectacles i les exhibicions que els cavallers han oferit fora de la seva terra, carregats d'anècdotes. "Si avui tenim aquest club és gràcies a les festes", assegurava Camps. Tot va començar fa devers 40 anys. Cristóbal Camps tenia 15 anys quan va fer de missatge a Ses Fonts Rodones de Baix i va començar a qualcar el cavall del lloc. L'amo l'hi va deixar per sortir per primera vegada a la qualcada, a la qual només hi havia dos caixers del poble. La resta eren de fora.

Sense recursos ni experiència va posar en marxa el projecte. "Mon pare ens va cedir el lloc, l'estància de sa Creueta", d'aquí el nom del centre. "Ens vam engrescar a ensenyar un parell de poltres per poder sortir al jaleo", ressaltà Camps, qui va recordar dos puntals per a ell dins el món dels cavalls, en Joan de la Marcona, i en Toni de Son Moro. I no hi van faltar tampoc referències a persones que es van anar afegint a aquest projecte per tal de compartir la il·lusió de cuidar i ensenyar els cavalls, fent d'aquest món una manera de viure.

Vint primaveres han passat des d'aquell 1993, any quan va néixer el Club Hípic Sa Creueta des Migjorn Gran. Idò, el centre està enguany d'aniversari.

Els pregoners van tenir un record per en Cordobés, el cavall de Camps, de pura raça espanyola i amb molt bones qualitats tant per la doma menorquina com per l'alta escola i les festes. "Va ser tot un símbol dins el club", assenyalà Serito.

Entre les anècdotes de les cents de vegades que els membres del club han sortit de l'Illa, els pregoners van recordar que "hi ha personatges que com la cervesa, on van triomfen". I és que en Granada va ser confós a Eivissa amb un famós. "Ell es pensava que era amb en Bisbal i realment fou amb el Màgic Andreu", reia Serito. Va confessar també un desembarcament d'un cavall a peu del vaixell que anava de Ciutadella a Alcúdia. I és que amb el temporal, va tombar un remolc quedant mig desmuntat. "Durant el viatge vam haver d'aguantar el cavall dalt coberta i quan vam arribar a port, el cavall va baixar a peu i en Granada duia un tros de remolc romput damunt l'esquena".

Amb sentiment recordaren els 17 anys que duen participant a la Setmana Santa de Lorca, així com l'espot publicitari que cavalls migjorners van gravar amb Fernando Alonso. Aquest els va confessar que "me dan más respeto los caballos que los coches" i en Serito afegí ahir que "això que els cotxes que ell condueix en tenen molts de cavalls!".

L'acte va anar acompanyat d'una projecció d'imatges a més de la mostra de vídeos que parlaren de l'experiència cavallera del club. Per als pregoners, "per tot allà on hem actuat ens hem omplert la boca de dir que som des Migjorn, menorquins. "Noltros hem fet propaganda, ara una altra cosa és que la gent sàpiga on és Migjorn o pronunciï bé el nom del poble".