JOAN ALLÈS ANGLADA - Paco Sturla

TW
0

Autofitxa
Sóc en Joan Allès, tenc 59 anys i sóc de Ciutadella. Estic casat amb na Magdalena, i tenim dos fills, en Pau i en Joan. Sóc pintor de professió, i en el meu temps lliure m'agrada tot el relacionat amb el món de la cultura. Faig vídeos com a amateur, i també m'agrada pintar. Ara s'acaba d'inaugurar la que és la meva primera exposició, "Pintures de Menorca", a l'Espai Sant Josep de Ciutadella, on es poden veure unes 60 obres, meves i del pintor Juan Elorduy.

D'on sorgeix l'afició a la pintura?
Sempre m'ha interessat el món de la plàstica, sobretot el tema de la imatge, que ha estat molt important per a mi. Durant anys he intentat fer cine i vídeo, però la pintura també m'interessa. He fet moltes filmacions de pintors, de Matíes Quetglas, Pacífic, Klaus Netzle, Juan Elorduy o de Torrent. A través del vídeo, m'he anat atracant al món de la pintura, i amb ganes. He vist com pintaven i he après qualque cosa. I ha estat un estímul per intentar pintar.

Quants anys fa que pinta?
Deu fer 25 anys, o més. A nivell professional jo faig de pintor, de parets, i com és natural, estic tot el dia amb el pinzell a la mà. I això et dóna temptacions bastant grosses de posar-te a pintar qualque quadre.

Com és el canvi de la brotxa al pinzell?
Sembla que hi ha un abisme, però no és així, ni fer-hi aprop. Pintar parets també és una cosa delicada, a vegades. Ho has de fer bé perquè el client quedi content. I pintar quadres és una història per a la que t'has de sentir motivat, tenir ganes de fer-ho.

Quin tipus de pintura fa?
Vaig començar fent paisatges, però sense saber quin paisatge em sortiria. Em posava davant una tela o un "tablero" imprimat, i intentava expressar sentiments o estats d'ànim, i normalment em sortien paisatges. A partir d'aquí, sempre he intentat, dins el paisatgisme, trobar la meva manera de fer-los. Hi ha molts de pintors als que admiro, en Torrent, en Pacífic, en Juan Elorduy també m'agrada molt.

Quantes obres exposa en aquesta mostra a la sala Sant Josep?
N'hi ha 35. Són paisatges. Transmeten estats d'ànim, gairebé. El que em passa és que si fa un dia ennuvolat, em surt un quadre ennuvolat, i si el dia és molt alegre i clar, el quadre també reflexa l'ambient que hi ha. D'un temps cap aquí estic provant de traslladar fotogrames dels meus vídeos al món de la pintura. Tenc imatges que em semblen molt poderoses, i intento traslladar aquest sentiment o estimació a la pintura.

Té nous projectes en perspectiva?
Sí, sempre en tenc. Vull continuar pintant. I de vídeos també.

I no ha provat de fer una pintura més figurativa?
No, no ho he provat. Em considero un pintor que va aprenent, una mica lent, però no m'interessa anar a classes, sinó descobrir per mi mateix els meus impulsos de cara a la pintura. I crec que els quadres desprenen una manera de fer.

Fins quan tindrem l'oportunitat de veure aquestes obres?
L'exposició estarà oberta fins el 31 d'agost. També s'hi poden veure una trentena d'obres d'Elorduy. Sembla com si els seus quadres i els meus s'hagin fet amics, perquè hem mesclat les obres. A cada paret hi ha quadres dels dos, i hem mirat que tenguin una relació, sigui per color, per ambient. I també hi ha una projecció d'un vídeo, sobre Juan Elorduy.