TW
0

Autofitxa
Sóc en Josep Pons Gener, o en Bep "Ferro", com me coneix tothom. Sóc de Ciutadella i estic casat amb na Lena Calafat, amb qui tenc dos fills, Bel i Marc. A finals de 2010, Carme Martínez, Esteve Bagur, Joan León i jo vam crear el grup Llambre, amb el que feim cançó menorquina i havaneres. Demà farem una actuació benèfica al pati del convent de Santa Clara de Ciutadella.

Com va començar el projecte del grup Llambre?
A finals de 2010 ens vam ajuntar, després d'un temps previ per a conjuntar el grup. Volíem passar-nos-ho bé, gaudir cantant i intentar que la gent també gaudeixi. Com a màxima empram aquella glosa qui diu "no cant perquè faci bo ni perquè faci dolent, cant per donar gust a la gent i per divertir-me jo".

D'on surt el nom de Llambre?
Un llambre és un reflex damunt la mar, o també ho empram per quan una cosa està molt neta. Però és una paraula emprada pels pescadors, quan el peix dóna la panxa a la llum, i crea aquells llambres, reflexos a la mar. Vam agafar el nom perquè en gran part feim cançó marinera, menorquina. També feim havaneres, i boleros, però la majoria tenen un vincle amb la mar.

Sou quatre al grup.
Sí, el formam na Carme Martínez, que toca l'acordió i que havia estat membre de Sa Rosa des Vents; n'Esteve Bagur, que és tenor; en Joan León, que és baríton i guitarra; i jo, que toc la guitarra i veu.

Tenen cançons pròpies?
Encara no n'hem feta cap. El que sí que vam proposar quan vam crear el grup, va ser cantar cançons més desconegudes, amb un repertori que poca gent coneixia. No és que fossin temes nous, perquè n'hi ha de fa anys, però no es tocaven gaire, estaven un poc oblidades. Ho vam fer, malgrat les peticions de la gent, i pel que hem inclòs temes com "Sa balada d'en Lucas".

Cançons noves, com per exemple?
Hi ha temes de Castor Pérez i Gloria Cruz, "Vestida de nit i temps perdut"; de les darreres creacions de Carles Casasnovas, Josep Bastons i Antoni Mas, com "El capità". Temes que no són molt antics, sortint de l'havanera clàssica, de "La bella Lola" i d'altres que estan molt cantats i molt sentits.

La gent agraeix el repertori nou?
Sí. Per exemple, divendres passat vam fer una cantada a Alaior, a l'OAR, i vaig trobar una senyora que em va demanar si eren cançons nostres. Va dir que eren agraïdes de cantar i d'escoltar.

Tenen un repertori gran?
Tenim 48 cançons en cartera, entre elles, unes 10 o 12 que hem anat recollint, cançons menorquines com "Mira el cel i escolta el vent", que la cantam perquè ens la demanen.

La cançó menorquina té bona acceptació.
Sí, la gent hi gaudeix. Fa poc vam fer una cantada amb Joana Pons i el grup Arrels, i la gent va agrair que fóssim tres grups de l'Illa.

Quan és la propera actuació?
Demà, a les nou, farem una cantada solidària a Santa Clara. Ja és el tercer any que hi anam. De la recaptació se n'encarreguen les monges, per a famílies necessitades, via Caritas, o alguna entitat.