Recorregut. Foren molts els qui participaren a la romeria, però també van ser moltes les persones que presenciaren la desfilada, amb escenes com la d’un ca qualcant a cavall amb la seva propietària. - Javier

TW
0

Maó va celebrar ahir un dels primers actes oficials de les seves festes patronals, la tradicional romeria des de la Plaça Constitució fins a l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia. Un esdeveniment que va ser molt seguit, amb un elevat nombre de participants, tant a peu, com a cavall o en carro.

Encara no eren les cinc del capvespre quan el centre de la ciutat es va començar a omplir de cavalls, carros i persones amb vestits tradicionals. El seu destí era la Plaça de l'Ajuntament, el punt de concentració. Allà hi eren els membres de la Banda de Música de Maó, els geganters de Llucmaçanes, el Grup Folklòric Es Rebost i el Grup de Cavallers de Maó.

Ja a les cinc i mitja, i davant d'un nombrós públic, s'inicià el recorregut enfilant pel Carrer de Sant Roc, per anar a cercar, en darrer terme, el Cós de Gràcia, abans de dirigir-se cap a l'ermita.

La romeria es va allargar durant prop de dues hores. Els primers en arribar a l'església en honor a la Mare de Déu de Gràcia ho feren a les 19 hores.

Allà els esperava el capellà del temple, Mateu Seguí de Vidal, qui donà la benvinguda amb unes paraules des de la porxada, que foren seguides pels presents des del pati. Durant la seva intervenció, Seguí va recordar que enguany es celebra el cinquantenari de la Coronació de la Mare de Déu de Gràcia com a patrona de Maó, pel Papa Joan XXIII, després que ho sol·licitàs la Diòcesi de Menorca, amb Bartomeu Pascual com a bisbe.
Igualment, el capellà es referí també "al propòsit que segur que feis, de venir més vegades al cap de l'any a aquesta església singular", i animà els presents a continuar fidels a la fe i a resar diàriament.

Per finalitzar l'acte, el capellà de l'ermita va demanar als presentes que participessin cantant "l'Ave Maria tradicional de Menorca" per, tot seguit, iniciar l'ofrena floral a la verge. Fou llavors quan, des del pati, anà desfilant un nombrós grup de persones que depositaren rams a la imatge. Entre ells, una nodrida representació de la corporació municipal, que no faltà a la cita.

Circulació

La celebració de la romeria va fer necessari el tancament del trànsit a diversos carrers, com la pròpia Plaça Constitució, o els carrers per on havia de passar la comitiva. Un dels punts on es crearen majors (encara que no excessius) col·lapses circulatoris va ser a la Via de Ronda, especialment a l'alçada de la rotonda que comunica amb el Camí de Trepucó.