TW
0

Autofitxa
Som na Jana Mercadal, de 25 anys i les germanes Clara i Maria Sureda, de 25 i 28 anys. Formem part del Moviment Actiu Ciutadellenc (MAC) des de la seva creació el març passat. Amb aquesta organització sense ànim de lucre i juntament amb uns altres quinze integrants pretenem impulsar activitats culturals a Ciutadella, com el Versemblants, un festival de poesia, que vam organitzar pel cap de setmana passat.

Com i per què va néixer MAC?
Clara: A Ciutadella hi manquen activitats i la gent, sobretot a l'hivern, s'avorreix. Aquest és el perquè, però la idea de què és MAC s'ha anat perfilant durant mesos i ara a poc a poc i a mesura que s'hi van sumant més persones anem definint què volem fer.

Jana: El procés és lent, perquè la majoria som joves i la meitat estudien fora. La solució l'hem trobada amb les xarxes socials. Funcionem per sistema assembleari i posem les nostres conclusions en comú. A partir d'això, ens hem dividit en comissions per repartir-nos les feines.

Maria: Volem ser una plataforma intermediària entre les administracions i qui vulgui dur a terme una iniciativa cultural o social.

Però ara les activitats les munten vostès...
M: Perquè ens hem de donar a conèixer, però el que ens agradaria és que la gent ens fes propostes, que ens digui què volen i què necessiten. Per això el dia que vam presentar MAC vam posar una bústia de suggeriments.

En van arribar moltes?
J: A través d'això poques, però sí que ha vingut molta gent nova a les reunions que fem cada dimarts al Punt Jove. A l'última trobada una persona amb fills ens va fer una proposta per cobrir el temps lliure dels nens durant les vacances de Nadal. Deia d'obrir el poliesportiu i posar un boti-boti, ping pong, futbolins, per crear un espai perquè els fillets puguin jugar, controlats per voluntaris i alguns pares.

M: És una iniciativa que des de MAC considerem bastant positiva. La majoria de gent que forma MAC és jove i no té fills. Per això ni se'ns havia ocorregut que això fes falta. I això és el que volem, que vingui gent d'altres edats i amb altres problemes, i que ens doni idees.

Acaben d'iniciar la campanya "Recuperem Can Saura", què pretenen?
M: A principi d'any es va donar a conèixer que Can Saura, que és propietat de l'Ajuntament, que l'havia pagat el poble per muntar-hi un espai cultural, seria cedit a l'Estat per traslladar-hi els jutjats. J: Ens va semblar una incongruència, perquè hi ha tot un espai a Santa Rita. A més, a Ciutadella hi falten molts espais per activitats culturals i pel museu municipal.

M: Per ara el que volem des de MAC és que la gent se n'enteri de tot això i que pugui conèixer el projecte original, que pretenia centralitzar diverses activitats socials i culturals a l'edifici, amb sales d'exposicions, el punt d'informació turística, sales de reunions per associacions i per realitzar tallers, a més de traslladar el museu municipal allà i que el Bastió de sa Font passàs a ser un magatzem.

Què faran de cara a l'hivern?
M: L'octubre hi ha una trobada d'associacions a Ferreries, que promou Forumets Menorca i en la què pretenem participar. També organitzarem un mercat d'intercanvi, perquè veiem que el sistema de "trueque" i el comerç de segona mà està en auge.

C: Tampoc ens volem embafar. Sabem que a l'hivern serem menys i no volem pensar que farem una cosa cada mes. El que sí veiem factible és muntar cicles de xerrades i crear debats.