TW
0

Autofitxa. Guillem Bosch Capella, tenc 39 anys i sóc de Ciutadella. Des de sempre m'ha agradat la mar. De jove ja vaig tenir una barqueta, i fa uns anys em vaig treure el títol de patró de cabotatge. Ara faig feina a una embarcació que fa visites guiades pel port de Maó. Entre les meves aficions hi ha la caça, la pesca i, sobretot, anar pel camp.

D'on li ve l'afició per la mar?
L'he tingut des de sempre. Això em va fer decidir per anar a treure'm el títol professional de patró de cabotatge, a Palma, per dedicar-me a aquesta feina.

Són uns estudis complicats?
No. El més complicat és tenir les hores d'embarc que necessites. Per aconseguir la titulació has de fer almenys 300 hores de mariner, i també 180 hores com a patró segon.

On va fer aquestes hores?
Vaig fer les pràctiques amb una 'golondrina' de Ciutadella, de mariner, en diversos estius, fins que vaig completar les hores i vaig poder aconseguir el títol de patró.

Què tal és la feina al port de Maó?
Està bé. Sóc el patró d'una embarcació que fa visites d'una hora, amb comentaris històrics, i amb visió submarina, encara que el més interessant és el port per ell mateix, que és el més important del Mediterrani. La visió submarina és més per als fillets.

Hi ha demanda?
Sí. Nosaltres feim les visites des de Setmana Santa fins l'octubre. És una excursió que agrada molt, és curta i la pot fer tothom. Sempre hi ha bon temps, aquí al port, i a Menorca és una visita obligada per conèixer el port de Maó.

Quin és el perfil de l'usuari?
El que més s'interessa és el turista anglès, i el juliol i agost acostuma a venir més l'espanyol, encara que aquest estiu no n'hi ha hagut molt. També venen italians, i el que està sortint és el turisme de països nòrdics, russos, txecs. Però el client més important que tenim és l'anglès, que ve de principi a final de temporada.

Quins són els punts més interessants del port?
N'hi ha molts, des del cementiri anglès, el Llatzaret, Illa Plana, La Mola, Sant Felip, l'Illa del Rei, el poble des Castell. Qui ve a visitar el port de Maó, es pot endur la història de Menorca, perquè al port s'hi veu tota reflectida. De fet, durant els cent anys de dominació anglesa, Maó es va convertir en la capital de Menorca gràcies al seu port. És un espai que resumeix molt bé la història de Menorca.