Mentre esperen un futur més aprofitable, les parets dels edificis serveixen per mostrar nombrosos graffitis | Lali Petrus

TW
3

L'antiga base americana a s'Enclusa és un clar exemple del desaprofitament que es fa d'instal·lacions públiques a Menorca. Però no és l'únic cas. L'antic hospital militar de Maó, o la que durant anys va ser el principal hospital de Menorca, el Verge del Toro, són altres casos que deixen palesa la manca de consciència per aprofitar el patrimoni existent.

Les institucions públiques són unes de les grans propietàries, no només a Menorca, sinó també a Balears i a Espanya. Ajuntaments, consells, governs autonòmics i ministeris tenen inventariats centenars, milers, de parcel·les, finques, i edificis que, sovint, queden en desús, enmig d'eternes discussions sobre la titularitat, propostes de cessió o peticions perquè es retornin després d'haver-ne obtingut usos temporals.

Aquest és el cas de les antigues instal·lacions militars americanes a S'Enclusa, la segona muntanya més alta de Menorca, i que des de la dècada dels 90 no s'utilitza. És així com, fent una visita a aquestes infraestructures que amb els anys han estat objecte de nombrosos acte vandàlics, es pot comprovar que ha esdevingut també en raconada per als graffitis.

Els darrers anys, el projecte per construir a S'Enclusa un centre d'interpretació de la Reserva de la Biosfera, esdevé un intent per reaprofitar un espai que un dia es va prendre a la natura, encara que la seva realització s'està eternitzant.