Jaume Villalonga és el propietari de Blade YCR, considerat pel jurat com el millor pollí de 3 anys | Kika Triay

TW
4

'Xurro' i 'Xiana' són els campions de raça en el XXIV Concurs Morfològic de Cavalls de Raça Menorquina, celebrat al Recinte Firal des Mercadal en el marc de la XVIII Fira del Cavall Menorquí, un esdeveniment que ha atret milers de persones al llarg del cap de setmana.

La cita anual va posar punt i final ahir migdia, després de dues jornades d'intensa activitat a les instal·lacions mercadalenques, en un segon dia que va acabar un poc precipitadament per culpa de la pluja, que va fer acte de presència just quan acabaven els lliuraments de premis i començava l'espectacle eqüestre de clausura.

L'activitat va començar a les 9 del matí, amb el concurs de pollines de 3 anys, i va continuar amb els d'eugues de 4, 5 i 6 anys, i les de 7 i més anys, a més d'una darrera mostra amb una desena d'exemplars que estan per vendre.


Concurs morfològic

En les seccions I, III i V, de pollines d'un, dos i tres anys, respectivament, les guanyadores van ser Dulcinea (de la Ganaderia Son Martorellet), Chakira (de Juan Antonio Fiol) i Brillantina Linares (de la Ganaderia Linares Ortiz), que en darrer terme es van disputar el premi a millor pollina, que es va endur 'Chakira' després que el jurat valorés novament els tres animals.
Mentre, en poltres d'un, dos i tres anys, els vencedors van ser 'Deliciós' (Son Vives), 'Castro' (Son Martorellet) i 'Blade' (Jaume Villalonga), sent aquest darrer animal, de tres anys, el que s'endugué el premi a Millor Poltre.

Quant a eugues, les dues millors classificades en la secció VII, amb femelles de 4, 5 i 6 anys, 'Xiana' i 'Xuleta' (de Mercedes Polo) es van disputar el premi de Campiona de Raça amb les dues millors eugues de 7 o més anys, que van ser 'Osiride' (Son Martorellet) i 'Julia' (Antoni Pons Gomila), resultant vencedora 'Xiana' i fent segon 'Osiride'.

I en cavalls, 'Xurro 'i 'Zahir' (Pau Bosch Pons), primer i segon millors classificats entre els exemplars de 4 a 6 anys, es van disputar el premi Campió de Raça amb 'Rostoll' i 'Truc Rumet', primer i segon entre els de 7 o més anys, obtenint 'Xurro' el premi especial.

La resta de premis especials van ser per a Antoni Pons Gomila (Millor Ramaderia), 'Deliciós', de Son Vives (Millor Criador), 'Tortola S Vives' (Millor euga de cria), 'Curro', de David Salord (Millor Semental) i Lluc Gomila, que va ser designat millor presentador.

En darrer lloc, el cavall 'Xifoner', de Bartolomé Ramon Bosch, es va endur els premis de campió en els concursos morfo-funcional i de funcionalitat, fent segon i tercer en cada categoria 'Zinglo' (Rafel Marquès) i 'Zaldi' (Toni Mingorance) i, en la de funcionalitat, 'Victoriós TC' (família Taltavull Bosch) i 'Xulet' (Esperança Seguí).

Acabat el certamen, el president de l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina, Cristòfol Marquès, va considerar que la cita havia estat «un èxit, tots els participants han col·laborat al màxim, el públic ha respost molt bé (només la nit de dissabte hi van anar unes 3.500 persones), i tothom està molt content del muntatge, gràcies a l'Ajuntament des Mercadal» que ha millorat l'antic quarter militar. I és que segons apuntà el batle mercadalenc, Francesc Ametller, al Recinte Firal s'hi ha fet una inversió d'uns 20.000 euros, que beneficiaran tots els esdeveniments que es facin d'ara en endavant en aquestes instal·lacions.