Documental sobre la historia del túnel de la Guerra Civil de Es Migjorn

TW
6

L'Ajuntament des Migjorn Gran va presentar anit el documental sobre el túnel construït al poble durant la Guerra Civil, per al que es compta amb tres testimonis fonamentals per conèixer la història d'aquest refugi antiaeri. Són Antònia Menorca, José Pons i Antoni Florit, veïns del municipi que van viure en primera persona el procés de construcció i l'ús que es va fer d'aquelles instal·lacions quan els avions nacionals volaven sobre el poble.

La presentació es va fer amb una projecció al Pla de l'Església, just abans d'obrir les portes del túnel perquè veïns i visitants hi poguessin baixar. Va ser com tornar tres quarts de segle enrere, podent experimentar les sensacions de ser allà a baix, tot imaginant com degueren ser aquells moments en què queia sobre el poble l'armament enemic.


Records

L'audiovisual és obra de Joan Mercadal, amb guió de Pere Moll. El document recull els records que José Pons, Antònia Menorca i Antoni Florit tenen d'aquells anys en què al poble es va començar a construir un túnel «per salvar-nos dels avions que tiraven bombes», explica Menorca, encara que reconeix que al principi «noltros, amb 12 anys, no ens imaginàvem perquè ho feien». De fet, quan no hi havia atacs «hi anàvem a jugar cada dia (al refugi)».