El blat xeixa. Presenta unes caraterístiques especials: molt saborós, ric en proteïnes i minerals i d’un color vermellós | G. Moreno

TW
11

Sempre s'ha dit que fer pa és reparador tant pel que ho produeix com pels que se'n beneficien de menjar un aliment que ha acompanyat la vida de l'ésser humà des de fa milers d'anys. I d'açò en sap molt Antoni Moll perquè ha estat la primera persona de Menorca que ha recuperat de forma conscient el xeixa, un antic blat autòcton de l'Illa.

Moll és l'amo i a la vegada pagès del lloc la Marcona, una explotació agrària amb una extensió d'aproximadament 60 hectàrees, ubicada a la zona de tramuntana de Ferreries, i que es dedica al cultiu tant de blat, civada, ordi, així com de productes d'horta.

A la seva manera i des del sector del camp, Antoni Moll i la seva dona, Carme Pons, també ajuden a recuperar antigues tradicions illenques. En aquest cas, rescatant de l'oblit un cereal que «ja existia en temps dels talaiòtics», explica el responsable d'aquest lloc, qui afegeix que es tracta del blat més pur després de l'espelta. «És un dels que ha sofert menys modificacions d'ençà que l'ésser humà el va descobrir».

Lea la noticia completa en la edición impresa del 19 de febrero en Kiosko y Más