TW
9

Es dia ja és aquí. Sant Joan ja s'ha atracat. Després d'una nit llarga de festa, el dia més esperat de l'any ha arribat.

A les 2 en punt, més puntual que mai, ha sonat el primer toc de tambor i fabiol, la tonada que ha encès la guspira festiva i que no s'aturarà fins a la matinada del dia 25.

De fet, Sebastià Salort ja ha arribat a cal caixer senyor, a la Casa Salort del carrer Sant Antoni, quan faltaven set minuts per a les 2. Allà ha esperat, pacientment, el temps que faltava per l'hora en punt. Quan ha arribat el moment, ha pronunciat les paraules de rigor: "Senyor caixer, me donau vós permís per començar el replec?".

Noticias relacionadas

El caixer senyor substitut, tot emocionat, ha contestat: "Bones tardes, Sebastià. Ciutadella, Sant Joan comença. Fabioler té el meu permís". I seguit d'un "així ho faré!" ha realizat el primer toc de tambor i fabiol que ha encetar de manera oficial les festes.

Molta gent ha esperat l'acte in situ. Ja a les 13 hores les portes de cal Caixer Senyor s'han obert les portes. Desenes de joves han corregut per tenir un lloc privilegiat i veure el primer toc a pocs metres de distància. Açò sí, ben estrets i patint molta calor. Gabriel de Salort ha baixat dues vegades per a saludar als joves i agrair la seva presència.

A les 13.50 hores, el fabioler ha iniciat el camí, a dalt la somereta, un animal de 15 anys anomenat 'Pelayo', mentre aconseguia obrir-se pas enmig de la multitud així com podia.

Però segons ha informat l'Ajuntament, ja a les 13.40 s'ha tancat el filtre d'accés al carrer, quan hi havia 1.750 persones a l'interior de la zona, amb un marge de seguretat d'unes 150 sobre l'aforament màxim que marca el pla de segureta. Tanmateix, tot i les empentes i la gent que volia entrar, els policies han obert el filtre i permetre l'accés de nou.