El pas dels vikings noruecs per Menorca està documentat en textos antics. Concretament en el «Magnússona saga»

TW
7

La llarga distància que separa Menorca dels territoris dominats pels vikings no va ser un obstacle perquè les tropes del rei Sigurd I de Noruega (1090-1130) hi deixessin la seva empremta en forma de saqueig. Va ser al voltant de l'any 1109, en el context de la croada iniciada pel monarca, fill de Magne III, per donar suport al Regne de Jerusalem.

Enguany es compleixen 910 anys de la partida de Sigurd I en direcció a Terra Santa després de la fundació de Jerusalem durant la Primera Croada. Un viatge que va començar el 1107 i que va transcórrer pels mars del nord, tot passant per les illes britàniques i les costes del nord d'Europa, arribant a la península per rodejar-la i entrar així a la Mediterrània.

La travessia la van iniciar una seixantena de naus i cinc mil soldats, els quals van necessitar dos anys per arribar a les Balears (havent passat, per exemple, un hivern a Anglaterra). I aquí es produí un capítol de la història de Menorca del que se'n té constància però sobre el qual hi ha poca informació, com apunta l'historiador Miquel Àngel Casasnovas.

Testimonis

El pas dels vikings noruecs per Menorca està documentat en textos antics. Concretament en el «Magnússona saga» (Història dels fills de Magnus), un dels llibres que conformen la saga nòrdica «Heimskringla», una obra literària de l'autor islandès Snorri Sturlsuson (1179 - 1241) sobre la que fa referència l'historiador Macià Riutort al treball titulat «Breu notícia d'una incursió norrena a les Balears (a. D 1109) continguda a la 'Heimskringla' de Snorri Sturluson».

Els atacs vikings es produïren quan les Balears estaven dominades pels sarraïns i, per tant, les trobes invasores no van tenir gaire pietat tenint en compte que la seva missió era seguint les croades cristianes.

La batalla a Menorca va estar precedida per les que van tenir lloc, primer a Formentera, i després a Eivissa, on obteniren importants botins. I a Menorca, o Minörk, hi entraren pel port de Maó la primavera de 1109. El saqueig va ser ràpid però cruel i les defenses àrabs no van poder fer res per evitar-ho.

Després de la caiguda de Menorca, les tropes vikingues van continuar cap a Sicília i, d'allà, cap a Jerusalem. El camí de retorn a Noruega va ser per terra i no per mar. Va acabar el 1111.