Joan Tutzó pronunciant el pregó de les festes de Sant Gaietà a Llucmaçanes. | Jaume Fiol

TW
0

El pregó de Llucmaçanes d'enguany va començar amb un record per en Xec des vi, que ens va deixar recentment. Primer va ser Joan Benegas, en nom de l'Associació de Veïns i després el pregoner, el capellà Joan Tutzó, els qui no van voler oblidar qui fins a la seva mort presidia la junta veïnal llucmaçanera.

«Tinc que fer notar el mal gust de la junt per triar un capellà de pregoner», va dir Joan Tutzó per començar la intervenció. El public va respondre amb rialles a aquesta observació i van ser moltes les ocasions en que van riure de les notes humorístiques que va tenir la major part del pregó.

Tanmateix, l'humor només era una part del tot, perquè el pregoner va voler donar alguns missatges molt clars referents a Llucmaçanes, la seva història i les seves festes lligades des del seu naixement a l'església i a Sant Gaietà.

Tutzó va relatar la història de la fundació de l'actual església. El precedent va ser un oratori que va promoure un veí. El 26 de febrer de 1876, el bisbe Manuel Mercader va creure convenient aixecar una església. «I com sempre fan els bisbes i els capellans, qui ho va pagar?», va preguntar el pregoner perquè es tornessin a sentir un altre cop les rialles.

Els llucmaçaners es van posar a fer feina per aixecar el temple (que no és l'actual) i el 6 d'agost de 1876 es van celebrar les primeres festes de Sant Gaietà, de manera que, com va recordar, enguany s'acompleixen 141 anys de les primeres festivitats de Llucmaçanes.

El repàs històric va continuar amb altres dates: 1877 quan es va acabar aquell temple provisional, el capellà del qual va ser Jaume Tutzó. («No us podeu lliurar dels Tutzós», digué l'actual rector de Sant Gaietà). El 1884 va ser enderrocat i el 8 de març de l'any següent va ser beneïda l'actual església de Llucmaçanes.

Jaleo

Noticias relacionadas

El pregoner evocà que va ser el llavors rector Bartomeu Febrer qui l'any 1971 va introduir els jaleos a les festes de Sant Gaietà. També parlà amb molt de sentiment i visió humorística de la primera vegada que ell va participar el 2007 com a capellana de les festes del petit poble.

En mig de tota aquesta rememoració històrica, el capellà va voler posar en valor l'esforç de les moltíssimes persones que han contribuït amb les festes (va citar-ne algunes) i sobretot l'esperit d'unitat dels habitants d'ahir i d'avui que han fet possible que Llucmaçanes sigui el que és avui.

El jove futbolista Xavi Sintes Egea, elegit 'llucmaçaner de l'any'

L'incògnita es desvetllà ahir. El lluçmaçaner de l'any 2017 és el més jove de tots els que fins ara han tingut aquest honor. Es tracta de Xavie Sintes Egea, nascut l'any 2001 i ha estat elegit pels seus mèrit amb la pilota i per ser una de les gran promeses de futur de l'esport insular.

Sintes Egea està integrat a la cantera del RCD Mallorca i al gener d'enguany va ser cridat a jugar amb la selecció espanyola Sub-16 quan feia deu anys que cap jugador menorquí era cridat a aquest selecte club.

El jove llucmaçaner de l'any ha estat també elegit enguany per la Federació Balear de Futbol com a millor cadet de les Illes.

El jugador va iniciar-se a les files del Sant Lluís i va jugar posteriorment amb l'Unió i l'Atlètic de Villacarlos fins que el va fitxar el club més important de les Balears, el Mallorca.