L’acte de presentació comptà amb la consellera de Benestar Social i Família, Maria Cabrisas, el conseller de Cultura i Educació, Miquel A. Maria, i la consellera de Serveis Generals, Transparència, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez | CIME

TW
0

La soprano menorquina Maria Mercadal Pons (Maó, 1874 -1969) serà reconeguda amb el Premi Maria Lluïsa Serra Taula d’Or 2019, durant el ple extraordinari amb motiu del Dia de la Dona que es farà aquest dijous al Consell. Una distinció a títol pòstum que, com apuntà aquest dilluns el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, pretén «rescatar de l’oblit la veu de dones oblidades al llarg de la història, silenciades per la cultura patriarcal».

Maria Mercadal Pons rebrà aquest premi just quan es celebren els 50 anys de la seva mort, per haver estat una destacada cantant d’òpera, sarsuela, cançó catalana i altres gèneres musicals i «perquè durant quaranta anys va ser impulsora de l’activitat musical i cultural a Menorca, i va recuperar el Grup Filharmònic de l’Ateneu de Maó», afegí Maria.

L’historiador Gabriel Julià, autor dels dos volums de l’Enciclopèdia de Menorca sobre la història de la música de Menorca, parlarà sobre Maria Mercadal, i després, el Quartet Aguinaga, oferirà una actuació musical. I és que els membres d’aquest grup són tots descendents de l’homenatjada.

Actes transversals

Durant la presentació dels actes per al Dia de la Dona, la consellera de Benestar Social, Maria Cabrisas, indicà que des de la institució treballen «per fomentar un canvi cultural» per assolir «la igualtat entre homes i dones, que és una corresponsabilitat de tots» i destacà esdeveniments com el recital titulat «Amb veu de dona» que oferirà Rita Barber a Ciutadella.


Dia de la dona

Dijous 7

A les 18 hores. Ple extraordinari al Consell, amb la declaració institucional del Dia de la Dona, i lliurament del Premi Maria Lluïsa Serra Taula d’Or a Maria Mercadal Pons.

A les 19.30 h. «Dones, república, guerra i franquisme a Balears», conferència de David Ginard i Natalia Navarro, a Can Saura, a Ciutadella.

Divendres 8

A les 19 h. «Amb ulls d’arqueòloga», taula rodona amb Eva Alarcón, Julia Beltrán, Amalia Pérez-Juez, Cristina Rita, Irene Riudavets i Elena Sintes. Al Museu de Menorca.

Dissabte 9

A les 20.30 h. «Amb nom de dona», recital poètic i musical, amb la cantant Rita Barber i el guitarrista Sergi Martí, a l’església del Socors, a Ciutadella.

Diumenge 10

A les 10 h. «Dona i biosfera: el binomi perfecte», visita i conversa a Es Capell de Ferro. Amb inscripció prèvia.

Divendres 15

A les 19 h. Xerrada-presentació del llibre «Mujeres, casas y ciudades», de Zaida Muxí. A la Biblioteca de Maó.