El moscard tigre va arribar a Menorca l’any 2015 pel port de Maó i ràpidament s’ha estès per tota l’Illa | R.U.

TW
19

El moscard tigre va arribar el 2015 a Menorca i tot apunta que ha vingut per quedar-se. Aquesta és una de les conclusions de la xerrada «Els moscards de Menorca i els mètodes per al seu control», que va tenir lloc aquest divendres a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudi, a Maó, i en la qual van participar diversos experts en aquests insectes.

L’acte es va celebrar amb motiu de l’estudi que està liderant Mikel Bengoa, director de la Consultoria Moscard Tigre de Mallorca, que amb la col·laboració de l’IME pretén establir la distribució i abundància de les diferents espècies de moscards que hi ha a Menorca, amb especial atenció al moscard tigre. L’estudi, que s’espera que estigui acabat el novembre, haurà de permetre determinar amb exactitud quantes espècies de mosquits hi ha a Menorca, una dada que encara no es coneix, tot i que se sap que a la resta de les Balears n’hi ha un total de disset

Moscard tigre

Pel que fa al moscard tigre, Mikel Bengoa va explicar que totes les trampes que s’han posat fins ara han donat positiu, confirmant la presència de l’espècie a tota l’Illa, i tot i que encara no se n’ha pogut determinar l’abundància, és previsible que la zona de Maó compti amb una major presència, ja que el moscard fa més temps que hi és.

Bengoa també va recordar que l’arribada del moscard a l’Illa es va conèixer gràcies a la col·laboració ciutadana, concretament a l’avís d’una persona que va detectar la seva presència al polígon industrial de Maó, i que va informar les autoritats. Des de Maó, l’espècie s’ha expandit en poc temps per tota l’Illa, principalment viatjant en els vehicles, un mitjà de transport que facilita la seva expansió.

El moscard tigre és originari del sud-est asiàtic, i es va començar a escampar per tot el món gràcies al comerç internacional de pneumàtics usats. És considerada com una de les cent espècies amb major potencial invasor, i s’ha comprovat que s’estableix a tots els llocs on arriba. El fet que pot criar en qualsevol racó on hi hagi una mica d’aigua estancada en dificulta el control, ja que sovint els focus de cria són en cases privades.

Un moscard molt agressiu i que només vola uns 400 metres

Durant la seva presentació, Mikel Bengoa va explicar que el moscard tigre és una espècie que crea molts problemes perquè s’ha adaptat molt bé a viure a prop dels humans. A més, és un mosquit molt agressiu i insistent, i el seu rang de vol és molt reduït, i només pot volar uns 400 metres en tota la seva vida. «En una petita massa d’aigua podem trobar fins a 300 larves, i com que no volen gaire i el cicle de la larva és molt ràpid i dura una setmana, cada setmana podem tenir 300 moscards tigre al nostre jardí», va assegurar Bengoa.

Els moscards de Menorca i els mètodes per controlar-los

A més de Mikel Bengoa, la xerrada «Els moscards de Menorca i els mètodes per al seu control» va comptar amb la participació de Carlos Barceló, de la Universitat de les Illes Balears, que va explicar la biologia dels moscards de Menorca. També va intervenir Raúl Luzón, que va exposar les diverses mesures de control existents. Finalment, Mikel González va parlar sobre la capacitat dels moscards tigre per transmetre malalties víriques, com el dengue o la Chikungunya, de les quals ja s’han detectat diversos casos a Espanya, causant alguns brots epidèmics a Europa.

Assistents

Quan va acabar l’acte alguns dels assistents es van interessar pels mètodes més eficients per prevenir les picades, i van denunciar l’abundant presència de l’espècie en algunes zones de l’Illa, com Cala en Porter.