Els més joves i la gent gran són els protagonistes d’aquesta celebració | Gemma Andreu

TW
1

Aquest cap de setmana Alaior viurà la tradicional Festa des Caixers, una celebració molt arrelada a la població que serveix per tancar el cicle de festes amb cavalls a Menorca, i que està protagonitzada per la gent gran i els més joves del poble, dos col·lectius que sovint no poden gaudir de les festes patronals a causa de les aglomeracions de l’estiu.

Organitzada pel Grup d’Amics de sa Festa des Caixers, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de nombroses empreses i entitats, la festa es gaudirà amb especial intensitat al Geriàtric, on al llarg de tota la setmana es duran a terme algunes de les activitats de preparació. Els residents també seran els encarregats d’entregar la bandera al caixer fadrí. Enguany, formaran la qualcada 28 caixers i serà una bona oportunitat perquè alguns d’ells puguin debutar dalt del cavall.

Tradició

La referència més antiga a la Festa des Caixers es remunta a l’any 1906, quan se celebrava sota el nom de Festa de Sant Nicolau, i durant un temps va ser coneguda com la Festa de la Joventut, però no fou fins als anys vuitanta quan els caixers van anar guanyant protagonisme en l’organització de la festivitat, i avui dia l’organitzen del principi fins al final.

Programa

26 de setembre

A les 19.30 h, Ball en línia, a la plaça Constitució

27 de setembre

A les 19 h, presentació del conte «Somiant» a la plaça des Ramal.

A les 20.30 h, Nit de glosat as Carreró.

A les 22 h, Gran revetlla, amb l’orquestra Huracán. A la plaça Constitució.

28 de setembre

A les 11.30 h, Bubble Clown. Plaça des Ramal.

A les 17.30 h, cercavila des de l’Ajuntament amb la Banda de Cornetes i Tambors d’Alaior i la Colla Gegantera d’Alaior.

A les 18 h, trobada de la qualcada al Pla d’en Borràs. A les 18.15 h, entrega de la bandera al caixer fadrí al Club de Jubilats. A les 20 h, comença el jaleo amb la Banda de Música d’Alaior.

A les 22.30 h, ball a la seu de l’Associació de Balls de Saló.

29 de setembre

A les 9 h, cercavila des de l’Ajuntament amb la Banda de Cornetes i Tambors d’Alaior.

A les 9.30 h, replec de la qualcada davant el bar es Pouet Nou i recollida de la bandera al Club de Jubilats. A les 11 h, Missa de Caixers a l’església de Sant Eulàlia. A les 12 h, jaleo amb la Banda de Música d’Alaior.

A les 20.30 h, actuació de Dit i Fet a la plaça Constitució.