El 1953 Fortuna Novella, ‘Mamma Mahón’, va retrobar-se amb supervivents del «Roma»

TW
0

Nina Gelabert Novella, nebodera de Fortuna Novella, la dona italiana que a la seva casa de Menorca el 1943 va acollir els mariners supervivents del cuirassat «Roma», lliurarà aquest cap de setmana a l’Illa del Rei l’estrella de la solidaritat italiana de primera classe que el 1953 la seva tia-àvia va rebre de mans del llavors president de la República Luigi Einaudi.

A més, també té previst entregar la placa de reconeixement que el 1983 la seva mare Anunzia, neboda de Fortuna Novella, va recollir durant la visita a l’Illa d’una delegació de supervivents amb motiu de la celebració d’un acte commemoratiu en memòria dels mariners que van perdre la vida en un atac de la marina alemanya en el Mar Tirré durant la Segona Guerra Mundial.

Nascuda a un poble al sud de Sardenya el 1880, Fortuna Novella va cuidar a Maó entre 1943 i principis de 1945 els mariners que van arribar a l’Illa arran de l’enfonsament del «Roma», per la qual cosa va ser batejada com a «Mamma Mahón».

Aniversari a dues bandes

La Fundació Illa del Rei i l’Associació Regia Nave Roma celebraran els pròxims dissabte dia 9 i diumenge dia 10 el vuitantè aniversari de l’enfonsament del cuirassat italià «Roma» a l’Estret de Bonifaci bombardejat pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial, que el 9 de setembre de 1943 va provocar la mort de 1.395 oficials i mariners italians. Els supervivents van poder ser rescatats per set vaixells italians, dels quals quatre van atracar al port de Maó amb 1.800 homes, que van viure a la ciutat entre setembre de 1943 i gener de 1945.

La celebració del vuitantè aniversari de l’enfonsament del «Roma» comptarà amb la presència de l’ambaixador italià a Espanya Giuseppe Buccino Grimaldi, acompanyat de l’agregat de Defensa italiana, i de les autoritats espanyoles, a més de la visita del vaixell de guerra italià «Gaeta».

El primer acte d’aquesta commemoració tindrà lloc el dissabte, a les 10 hores, al cementeri de Maó, amb la celebració d’una cerimònia religiosa als caiguts i els homenatges florals amb honors militars en el mausoleu dels caiguts del vaixell «Roma» i també en la tomba de Fortuna Novella, la dona italiana casada amb un menorquí que el 1943 va acollir a Maó els mariners supervivents del «Roma».

El dissabte capvespre, a les 16.30 hores, tindrà lloc la visita a la Base Naval de Maó, on fa vuitanta anys van ser traslladats els oficials i mariners italians supervivents, amb una trobada amb la tripulació del vaixell italià «Gaeta» de la Marina Militar italiana.

El diumenge, a les 8.45 hores, es procedirà al trasllat dels assistents amb el catamarà groc a l’Illa del Rei per visitar les sales dedicades a la història i al tràgic final del «Roma» i, posteriorment, la resta de sales de l’antic hospital naval britànic del segle XVIII. Finalment, es podrà visitar la galeria d’art Hauser & Wirth i l’àrea de refrigeri de la Cantina Binifadet.

Itàlia

Per altra banda, el president de la República italiana, Sergio Matarella, i l’únic supervivent del «Roma» Gustavo Bellanzzini, de 102 anys, participaran en el portaavions «Cavour» en l’acte de llançament d’una corona de llor al golf d’Asinara, on estan situades les restes del cuirassat italià.

A més, a Roma, una representació de familiars reunits en l’Associació Regia Nave Roma, encapçalada pel seu president Vittorio Catalano Gonzaga en col·laboració amb l’Associació Nacional de Mariners i l’Estat Major de la Marina Militar posarà una corona de llor a l’Altare della Patria, en el Santuari del Soldat Desconegut.