Sota la direcció i amb el guió de Dolors Boatella, de l’associació vaDcultura, l’espectacle «Les paraules de la festa» va reunir a l’escenari una quinzena de poetes, músics i actors | vaDcultura

TW
1

El Sant Joan Cultural, l’evolució natural dels Caragols Poètics que van néixer durant els anys de pandèmia, ha viscut una nova edició a Ciutadella, on la paraula, escrita o cantada, s’ha reivindicat amb força, com l’essència més absoluta de les festes de Sant Joan.

Com un brollador quasi infinit, les paraules expressen i transmeten les emocions que desperta la festa dins de cada un, inspirant la creació poètica i donant lloc a composicions com les que va gaudir el públic que diumenge va omplir el teatre del Casino 17 de Gener.

Sota la direcció i amb el guio de Dolors Boatella, de l’associació vaDcultura, l’espectacle «Les paraules de la festa» va reunir a l’escenari una quinzena de poetes, músics i actors, que van descriure tot de sentiments al voltant de la festa.

‘Sense paraules, no hi ha festa’ va ser el lema final de la trobada, per la importància que té la paraula com a mitjà per a transmetre tots els sentiments que genera Sant Joan | vaDcultura

Els actors Josep Mercadal i Agnès Romeu van ser els encarregats de conduir l’esdeveniment, en el qual van participar Cris Juanico amb la seva guitarra, i els poetes Iosune Arriaran, Joana Bagur, Guillem Benejam, Bep Joan Casasnovas, Toni Català, Francesc Florit Nin, Toni Moll, Sili Pons i Anna Maria Ticoulat. També hi va ser Mercè Orleans, en la tasca de regidora, mentre que la sonorització i la il·luminació va anar a càrrec d’Aitor i Miquel, el personal tècnic del Jazzbah.

Noticias relacionadas

La vetllada es va plantejar per blocs temàtics, agrupant els textos que es recitaren segons el seu sentit. Així, uns giraven entorn del desig indefugible perquè arribin els dies grans de festa; altres, sobre els moments primers o més destacats de quan tot comença i l’entusiasme esclata a Ciutadella; i altres sobre les imatges i els instants més especials i els aromes que deixa la festa durant els dos dies de celebració.

La música apareixia com a connector d’aquests blocs, que enllaçaven els actors amb els seus jocs de paraules, fent participar també el públic assistent.

Entre els poetes hi va ser Toni Moll, pagès de La Marcona i cavaller de Sant Joan, que presentà algunes de les seves obres, incloses en el poemari presentat l’any passat.

Tampoc no va faltar el record cap a la figura del mestre, filòleg i santjoaner, Joan López Casasnovas, impulsor, en els inicis, d’aquests Sant Joans Culturals. A ell li dedicà Toni Català el seu poema «Entre silencis, els sentits», que serví per a posar punt final a la trobada poètica.

Entre silencis, els sentits

A Joan F. López Casasnovas

...

també les paraules

guarden la forma de l’home

i l’home ha marxat, ja no hi és.

(Iorgos Seferis. En escena, 6)

El sol ja escalfa i tu no hi ets d’ençà fa poc

i t’he llegit, per a creure’m que sent encara

el teu missatge, prodigi, com un sol groc

i com cisterna plena que la terra amara.

S’allarga el dia i sé que el sol es farà foc,

que, amb el teu mot i gest, la fosca es torna clara,

fester, galop i glop, i esperó en cada toc,

senyal i enyor al caragol de santa Clara.

Entre els dos grans silencis, sorgí de l’argila,

com d’una espiga, el so i es feu vers i solstici,

buldrafa antiga de nous serrells i flors noves.

Entre els dos grans silencis, l’alosa refila

i el teu alè s’enlaira noble sobre el vici

i es fa do i fruit, xerxa, Joan i Casasnovas.

Toni Català Campins / Sant Joan, 2023