TW
0

Pere Gomila ha trencat un llarg silenci poètic de quinze anys amb "Geografies del vent" un magnífic poemari en el que les experiències i les sensacions de l'autor es transmuten en el paisatge menorquí. És una obra madura en la que els punts cardinals de l'Illa configuren un mapa sentimental construït amb la paraula del poeta.

La primera part del llibre, el "rostoll dels dies" és com diu Nora Albert en el pròleg, "una intensa evocació dels record de la infància i l'adolescència del poeta a l'Alaior natal, i és, també, un vívid recorregut de profunda reflexió existencial que uneix i fon el paisatge del passat amb el del present".

Diu el poeta: "Per la finestra arriba l'acre olor

del rostoll que ara cremen,

com es cremen records que no volem

o els llençols de l'amor

que s'ha assecat entre ferides".

Amb aquests versos Gomila inicia el camí de la seva memòria sentimental que seguirà a la segona part amb "Cant del caminant" que és un recorregut poètic per les diferents etapes del Camí de Cavalls.

"Traces la ruta"– diu l'escriptor a l'obertura del Cant del Caminant–

en l'entorn de la teva

geografia.

Plenitud del paisatge

per on tresques la vida".

Es clou el llibre amb una Toponímia personal en la que hi trobem des del Port de Maó fins a racons més amagats com el Molí de l'Àngel o l'alzina de s'Artiga Vella. Son poemes de reflexió sobre el camí personal i col•lectiu en la que es reivindica la memòria de la nostra terra i de la nostra llengua.

"Geografies del vents" quedarà ja per sempre com un dels gran poemaris que té per protagonista l'Illa descrita per el record i per l'amor d'un poeta convertit en geògraf de la paraula.

Geografies del Vent

Pere Gomila

Pròleg de Nora Albert

Editorial Arrela

97 pàgines